Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wallström försvarar Stefan Löfven om Kina

När Expressen träffar utrikesminister Margot Wallström (S) i riksdagen vill inte heller hon kalla Kina för diktatur. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.Foto: Peter Wallberg/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) vägrar konsekvent att kalla Kina för en diktatur under sitt besök i Peking.

"Jag väljer vilket ord jag vill" slog statsministern fast på en pressträff på den svenska ambassaden.

Nu backas han upp av utrikesminister Margot Wallström (S) – som gjort sig känd i hela världen för sitt engagemang för mänskliga rättigheter.

– Tvingas vi av olika skäl behöva hålla på att etikettera och beskriva så är jag inte säker på att det hjälper oss i våra diplomatiska ansträngningar, säger Margot Wallström.

Utrikesminister Margot Wallströms (S) klarspråk om synen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien har väckt uppmärksamhet i hela världen.

Men i samband med statsminister Stefan Löfvens (S) besök i Kina, där han bland andra träffar premiärminister Li Keqjang, är den svenska regeringens tonläge ett annat.

Stefan Löfven vill inte kalla Kina för en diktatur:

– Det är en enpartistat, säger han.

Inte heller Wallström vill kalla Kina för diktatur

När Expressen träffar utrikesminister Margot Wallström (S) i riksdagen vill inte heller hon kalla Kina för diktatur.

Är det korrekt att kalla Kina för en diktatur?

– Det där har statsministern redan svarat på. Just nu är det inte till hjälp för någon att vi plötsligt ställer oss och göra långa listor där vi etiketterar alla länder. Vi jobbar inte så, utan i relationer med länder. När det behövs så framför vi kritik kanske, om vi nu tycker att det är fenomen som vi har anledning att reagera på, men vi upprätthåller en bra dialog, säger Margot Wallström och fortsätter:

– Tvingas vi av olika skäl behöva hålla på att etikettera och beskriva så är jag inte säker på att det hjälper oss i våra diplomatiska ansträngningar.

Vill inte definiera

Wallström menar att det inte finns några riktiga definitioner på vad som är en diktatur.

– Inte ens Demokratiinstitutet kan beskriva precis vad det är som en demokrati. Man kan beskriva det ungefär som man gör här: Att det kan vara en enpartistat i vissa fall. Eller beskriva det på många olika sätt, säger hon.

Margot Wallström håller inte heller med om att ett land som inte har allmänna val är en diktatur.

– Inte nödvändigtvis. Det finns ingen definitiv definition av vad som är en demokrati, säger hon till Sveriges Radios reporter Herman Melzer i riksdagen.

Undvek tidigare

Vid en frågestund i riksdagen, som handlade om det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, den 29 januari undvek Stefan Löfven att kalla Saudiarabien för en diktatur, vilket ledde häftig kritik.

Efteråt skickade Stefan Löfven ett sms till Aftonbladet:

– Saudiarabien en är auktoritär regim och en absolut monarki, och där förekommer grova övergrepp mot mänskliga rättigheter, skrev statsministern till Aftonbladet som svarade:

Varför vill du undvika att kalla landet diktatur?

– Det är en diktatur, slog statsministern sedan fast.

Nu kommenterar Margot Wallström händelsen.

– I det här fallet var det efter en lång debatt som pågått också under den tidigare regeringen och där den tidigare statsminister och försvarsministern använde det begreppet. Det var efter en lång debatt som hade att göra med hur man skulle bedöma ett militärt avtal. Därför ansågs det att det också var okej att använda det begreppet också av den här regeringen.