Kölden slår nu hårt mot Sverige Foto: Pelle T Nilsson
Kölden slår nu hårt mot Sverige Foto: Pelle T Nilsson

Vinterns köldrekord slaget – blir kallare

Publicerad

Norrbotten slår vinterns först köldrekord med minus 40 grader på vissa platser. Men det kan bli ännu kallare de närmaste dygnen.

– Lokalt kan det gå ner mot minus 45 grader på natten, säger Roar Tiegen, meteorolog på vädertjänsten Storm.

Det råder minusgrader i hela Sverige just nu. Allra kallast är det i norra Norrland i Karesuando och Nattavaara som har minus 40 grader. Men kvicksilvret kan allstå krypa ner mot minus 45 på vissa platser i natt.

Även om det är rejält kyligt och de lägst uppmätta temperaturerna för i år är det inte fråga om några rekord.

– Nej, då måste det bli minus 50 eller lägre, säger Roar Tiegen.

Kylan kommer att hålla Sverige i ett järngrepp fram till helgen med fortsatta minustal runt 40 längst uppe i norr under torsdag och fredag.

Skidföre på väg

Sedan blir det mildare med början i södra Sverige i samband med att ett lågtryck kommer in över Götaland. Det för med sig snöfall som kan övergå i regn i Skåne och längs kusterna i samband med plusgrader.

På vissa håll kan det komma omkring en decimeter snö. Det är således bra skidföre på gång i södra halvan av landet.

– Ja, det blir snö i stora delar av Svealand i helgen och man kan nog åka skidor på de flesta platser, säger Roar Tiegen.

I slutet av helgen och början av veckan kommer det även bli mindre kallt i Norrland. Där får man räkna med snöfall under söndagen och måndagen. Sedan blir det torrare luft och lite kyligare igen. Men det blir inte så sträng kyla som vi har i landet denna vecka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag