SE UPP PÅ VÄGARNA! Klass 1-varning för snöfall är utfärdad i stora delar av Götaland och Svealand. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLSE UPP PÅ VÄGARNA! Klass 1-varning för snöfall är utfärdad i stora delar av Götaland och Svealand. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
SE UPP PÅ VÄGARNA! Klass 1-varning för snöfall är utfärdad i stora delar av Götaland och Svealand. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Kung Bore gör comeback. Foto: Stefan SöderströmKung Bore gör comeback. Foto: Stefan Söderström
Kung Bore gör comeback. Foto: Stefan Söderström

Varning för snöhalka – tio klass 1-varningar

Publicerad

Nu kommer vintern tillbaka med besked.

Tio klass 1-varningar för snöfall är utfärdade från Jönköping till Gävleborg.

Trafikverket varnar för snöhalka i inre Götaland och Svealand.

– Det är ett lågtryck som bildades väster om Biscaya och nu drar in söderifrån via Tyskland, berättar meteorologen Solbjørg Apeland vid väderinstitutet StormGeo.

Enligt SMHI:s klass 1-varningar som utfärdades i går kan det komma 5-10 centimeter snö i delar av Götaland och Svealand under onsdagsdygnet.

Varningarna gäller från Jönköpings län upp till norra Gävleborg. Dessutom blir det blåsigt ute till havs, med kulingvarning på hela Östersjön. Kung Bore ser ut att vara tillbaka efter flera veckors blidväder i södra och mellersta Sverige.

– Vi har ett lågtryck som bildats väster om Biscayabukten och när det trycker in över Sverige kan det bli 10-15 millimeter nederbörd. Mest i Götaland, där man får regn i syd och snöblandat regn eller blötsnö i höglänta delar, uppger Solbjørg Apeland vid StormGeo.

Stor risk för problem

När lågtrycket fortsätter upp över Svealand och delar av Norrland övergår det alltmer till kallare snö. Det finns risk för problem på vägarna under onsdagen. I Trafikverkets halkprognos varnar man för lokal snöhalka i inre Götaland och Svealand, och lokal frosthalka i västra delarna av Norrland.

När fronten dragit bort blir det långsamt kallare, och framåt helgen väntas allmänt minusgrader i hela landet, utom i de sydligaste landskapen. Det är ett högtryck som parkerar tillfälligt över Skandinavien och ger vintrigt väder.

Osäker start på veckan

Samtidigt ligger några svaga fronter och lurar och kan ge lite påspädning av snö i norra Götaland och Svealand.

Norrlandskusten kan beröras av ett lättare snöområde som kommer in från Finland under torsdag och fredag. Annars mest uppehåll och några minus.

I början av nästa vecka tyder prognoserna på att vintern biter sig fast - till glädje för sportlovsfirarna. Fjällvädret ser hyggligt ut, svaga vindar, några solglimtar och 5-10 minusgrader i den södra delen, 10-15 minus i den norra.

– Senare delen av nästa vecka är lite osäker. Det är möjligt att högtrycket håller stånd, men det kan även ge vika för ett lågtryckssystem från väst med mildare luftmassor, säger Solbjørg Apeland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag