Vilket väder du får i påsk beror på var i landet du bor...men på många platser finns det chans till sol. Foto: COLOURBOXVilket väder du får i påsk beror på var i landet du bor...men på många platser finns det chans till sol. Foto: COLOURBOX
Vilket väder du får i påsk beror på var i landet du bor...men på många platser finns det chans till sol. Foto: COLOURBOX
Badläge i påsk? Det beror lite på var i landet du bor. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENBadläge i påsk? Det beror lite på var i landet du bor. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Badläge i påsk? Det beror lite på var i landet du bor. Foto: Anna-Karin Nilsson / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Väderfajten – så varmt blir det hos dig i påsk

Publicerad

Så fort solen tittar fram sprider sig den där härliga vårkänslan. Så efterlängtad!

Påskafton ser ut att bli riktigt fin på flera håll med upp mot femton grader.

– Vädret i veckan blir varierande, men till helgen kommer mildare luft in över landet. Det är en fajt mellan lågtryck från väster och högtryck från öst, säger meteorolog Stig-Arild Fagerli på väderinstitutet Storm.

Längtan efter ljus och värme är stark så här års, och varje tecken på vår lockar fram lyckokänslor. Påsken brukar vara en härlig tid att njuta av de första sköna solstrålarna.

Starten på veckan ser dock ut att bli ganska kylig i större delen av landet, men fram emot helgen kommer det mildare luft som ökar temperaturerna. Det finns goda solchanser, men det blir också en del nederbörd både i form av regn och snö i fjälltrakterna.

Över tio grader

– Från torsdag och fredag blir det mildare väder. Under helgen blir det över tio grader på många håll i södra Götaland. Där kan det bli upp mot 15 grader varmt, Temperaturerna i Svealand ökar med fem, sex grader till helgen, säger Stig-Arild Fagerli på väderinstitutet Storm.

I början av veckan kan Norrland få ner mot minus femton grader, men mot helgen stiger temperaturerna mot noll grader och längs kusten upp mot plus 5 grader.

– Vi får ett område med nederbörd under måndag och tisdag i nordliga och östra Götaland och sydvästra Svealand. Det blir regn eller snöblandat regn längs kusten.

Lågtryck från Norge

Ett lågtryckssystem kommer in över sydliga Norrland tisdag kväll, vilket också ger mer nederbörd i Norrland. Men det handlar om rätt små mängder, enligt Stig-Arild Fagerli. Lågtrycket drar vidare österut och östkusten får en del nederbörd under onsdag förmiddag, men det klarnar upp under dagen.

Onsdag ser ut att bli en fin dag i större delen av landet, förklarar han, och även torsdag kan det bli vackert väder på de flesta håll.

– Det kan dock komma några regnskurar på Västkusten torsdag kväll, säger han.

På fredag kommer det in ett nytt lågtryck från norska havet, vilket innebär nya skurar över Götaland och Svealand.

– Sedan blir det bättre igen på påskafton. Sydvästliga vindar ger mildare luft. Det ser ut att bli sol på flera håll även om prognoserna ännu är något osäkra, säger Stig-Arild Fagerli som också förklarar att mildare luft också betyder ökad risk för nederbörd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida