På söndagsmorgonen körde en personbil av E4 vid Järva krog i Solna. Bilen körde rakt in i en vägskylt som bröts av och rasade över huven på bilen. Foto: Janne Åkesson/SwepixPå söndagsmorgonen körde en personbil av E4 vid Järva krog i Solna. Bilen körde rakt in i en vägskylt som bröts av och rasade över huven på bilen. Foto: Janne Åkesson/Swepix

På söndagsmorgonen körde en personbil av E4 vid Järva krog i Solna. Bilen körde rakt in i en vägskylt som bröts av och rasade över huven på bilen.

 Foto: Janne Åkesson/Swepix
"Det är vintervägar nu med snörök och halka", säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Ylwa Yngvesson"Det är vintervägar nu med snörök och halka", säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm. Foto: Ylwa Yngvesson

"Det är vintervägar nu med snörök och halka", säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

 Foto: Ylwa Yngvesson
På söndagen väntas snöovädret sprida sig norrut. Bilden är från ett snöoväder i Stockholm för två veckor sedan. Foto: Pelle T NilssonPå söndagen väntas snöovädret sprida sig norrut. Bilden är från ett snöoväder i Stockholm för två veckor sedan. Foto: Pelle T Nilsson

På söndagen väntas snöovädret sprida sig norrut. Bilden är från ett snöoväder i Stockholm för två veckor sedan.

 Foto: Pelle T Nilsson

Trafikverket varnar för halka i hela landet

Publicerad

Sverige är hårt drabbat av kraftiga snöfall och SMHI klass 1-varnar nu för snödrev i stora delar av landet.

Under dagen väntas ovädret krocka med ett nytt nederbördsområde västerifrån.

Samtidigt varnar Trafikverket för halka i nästan hela landet.

– Det gäller att ta det lugnt på vägarna, säger Roger Falk på Trafikverket.

SMHI klass 1-varnar för hård vind, snödrev och kraftigt snöfall i stora delar av landet på söndagen. Vid lunchtid har varningen spridit sig från Jämtlandsfjällen och Värmland till Södermanlands och Stockholms län, och Roslagskusten i Uppsala län. Även i Gävleborg, Dalarna, södra Lapplandshjällen i Västerbotten och hela Jämtland har klass 1-varningar utfärdats.

Snöovädret började röra sig över delar av Götland och Svealand redan på lördagskvällen, och på söndagen väntas det sprida sig norrut.

– Det är det här snöfallet som puffar vidare norrut. Mest snö kommer i de inre och västra delarna av landet, men det blir stökigt på vägarna med halka även i Stockholm, hela Bergslagen, upp mot Värmland, Dalarna och södra Norrland. Det är vintervägar nu med snörök och halka, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

På samma gång som snövädret rör sig långsamt norrut kommer en ny nederbördsvåg in över Västkusten på söndagskvällen.

"Det kan bli farligt"

– Det kommer in över västra Skåne och Västra Götaland och krockar med det andra, som vi har nu. Det är inga jättemängder snö, men det spär på ytterligare på vägarna och det blir så klart bevärligt väglag, säger Groth.

Samtidigt varnar även Trafikverket för vädret. Under söndagen väntas både frost- och ishalka i de sydligaste delarna av landet. Från Östergötland och norrut väntas snöhalka och i mellersta Götaland och Mälardalen väntas frosthalka.

– Det gäller att ta det lugnt på vägarna, eftersom det snöar. Folk verkar ta det försiktigt, säger Roger Falk, pressinformatör på Trafikverket.

– Det kan bli farligt om man håller för hög hastighet. Man måste tänka på att det lätt blir halt. Kör inte om i för hög hastighet, ta det försiktigt.

Trafikverket befarar att man inte kommer hinna få ut plogbilar till de drabbade områdena. Därför varnar man brett för snöhalka.

Körde ner stor vägskylt

Vid 12.35 fick räddningstjänsten och polisen i Södermanland larm om att en bilist kört rakt in i baken på en snöröjningstraktor utanför Eskilstuna. Föraren fick föras till sjukhus med lindriga skador, uppger polisen via sin hemsida.

Vid 11-tiden körde en lastbil in i vajerräcket på E4 drygt en mil norr om Gävle. Också två personbilar ska ha dragits in i olyckan – en av dem ska ha blivit påkörd av lastbilen, enligt polisen. Den andra personbilen låg bakom lastbilen då olyckan inträffade. Den ska sen ha sladdat av vägen.

Åtta personer, varav tre barn, var inblandade i trafikolyckan. Ingen ska ha kommit till skada.

Tidigt på söndagsmorgonen larmades polis om att en personbil kört av E4 vid Järva krog i Solna. Bilen körde rakt in i en vägskylt som bröts av och rasade över huven på bilen. I samband med att skylten bröts ska det ha börjat brinna i kablarna.

– Det är förmodligen en rattfylla. Sen exakt vad som fick bilen att gå av vägen vet vi inte. Fyra personer som satt i bilen sprang därifrån enligt ambulansperson som körde förbi. Vi har inte fått tag i någon och bilen kommer bärgas från platsen, säger Sven-Erik Olsson på Stockholmspolisens regionledningscentral.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida