Det finns en stor risk för trafikkaos i Fjällen, både Foto: Pelle T Nilsson
Det finns en stor risk för trafikkaos i Fjällen, både  Foto: Pelle T Nilsson

Stor risk för trafikkaos under sportlovsvecka

Publicerad

När Sverige går in på sin tredje sportlovsvecka töms inte minst Stockholm på skidsugna fjällresenärer – samtidigt som Vasaloppsveckan inleds.

– Det blir väldigt mycket trafik kort och gott, säger Lena Karlsson på Trafikverket.

Göteborg, Skåne, Skaraborg, Halland, Uppsala med flera. I stora delar av södra Sverige är sportlovet redan historia.

Men när Stockholm, Västmanland och några andra snöfattiga områden nu tar ledigt lär det återigen bli tjockt på vägarna upp mot de populäraste skidorterna.

– Man ska det lugnt och visa hänsyn, naturligtvis. Och anpassa hastigheten efter väglaget. Det är ju vinter just nu och vinterväglag, säger Lena Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

– Halka kan komma väldigt plötsligt, så att man är medveten om det. Vidare brukar vi trycka på att man ska hålla avstånden.

På fredagen inleddes även den rätt späckade "Vinterveckan", förmodligen mer bekant som Vasaloppsveckan, som kulminerar med det klassiska loppet söndagen den 6 mars.

– Just de här vägarna upp till Mora och Sälen, det blir väldigt mycket trafik.

Framför allt under Vasaloppsveckans första och sista dag.

– Då blir det ett extremt tryck på de här sträckorna.

Trafikverket uppmanar därför bilisterna att undvika de mest trafikerade vägarna under dessa dagar.

 

TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag