Väktare John Donnersvärd, Håkan Söderholm i kommunens frivilliga resursgrupp och Beatrice Forsberg på kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla, Nacka kommun. Foto: Johanna KämpeVäktare John Donnersvärd, Håkan Söderholm i kommunens frivilliga resursgrupp och Beatrice Forsberg på kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla, Nacka kommun. Foto: Johanna Kämpe
Väktare John Donnersvärd, Håkan Söderholm i kommunens frivilliga resursgrupp och Beatrice Forsberg på kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla, Nacka kommun. Foto: Johanna Kämpe
Privatpersoner har skjutsat de som inte kunnat ta sig fram i trafikkaoset. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNPrivatpersoner har skjutsat de som inte kunnat ta sig fram i trafikkaoset. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Privatpersoner har skjutsat de som inte kunnat ta sig fram i trafikkaoset. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Snön slog hårt mot Stockholmstrafiken. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNSnön slog hårt mot Stockholmstrafiken. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Snön slog hårt mot Stockholmstrafiken. Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Snöoväder – då hjälps alla åt i Stockholm

Publicerad

Peter Olha, 26, ryckte ut i sin egen bil för att hjälpa strandsatta som ville hem.

I flera turer körde han närmare 40 personer som inte kom med bussarna.

– Man måste ju hjälpa till, säger han.

 

LÄS MER: Följ Expressens liverapportering om snökaoset

Peter Olah, 26, bor i Tyresö. i går kväll och i natt hjälpte människor som inte har kunnat ta sig fram i trafikkaoset på oplogade vägar på väg mot Tyresö.

– En kompis ringde och frågade om jag kunde hämta henne, och då såg jag alla människor på vägarna. Då kunde man inte låta bli att plocka upp flera. Tar man sig hem så får man hjälpa till. säger han till TT.

De som har fått hjälp av Peter Olah, och av andra privatpersoner, är ofta väldigt tacksamma.

– De blir ju chockade, det är ganska osvenskt det här att stanna vid en främling och säga "hej vill du följa med?", men de blir extremt tacksamma. Alla därute förstår ju att sådana här dagar hjälps vi åt, säger han till TT.

När Expressen når honom nu på torsdagsmorgonen berättar han att han körde sex-sju turer från Skarpnäck ut till Tyresö. Peter har en Audi Quattro och det var stundtals ganska trångt

– Det blev kanske 35-40 personer totalt. Jag plockade upp folk längs Flatenvägen kan man säga.

Peter Olha, 26, ryckte ut i sin egen bil för att hjälpa strandsatta som ville hem.Foto: Privat

Var släppte du av dem?

– Jag körde dem ända hem.

Nu på morgonen jobbar Peter hemifrån. Han är fritidsledare men fick i dag arbeta med att hjälpa folk att ta sig till jobbet.

– Jag håller koll på hur folk kan åka, bussarna här i Tyresö är inställda igen. De gick ett tag på morgonen men nu är det stopp. Så jag letar alternativa vägar och går inte det så åker jag och hämtar dem.

Kulturhuset blev natthärbärge

Trafikkaoset i Stockholmstrakten har drabbat många. Bussarna ut till Nacka och Värmdö ställdes in och biltrafiken stod stilla med långa köer. Taxibilar har knappt gått att få tag i, det var en tredubbling av beställningarna under torsdagen.

Nacka kommun ville hjälpa människor som inte kunde ta sig hem och gjorde om kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla i till ett natthärbärge.

I natt lades madrasser ut i en sovsal. Nacka kommun ställde upp med personal och en väktare fanns på plats för att garantera säkerheten.

Malin Hedberg kör budbil och satt fast i åtta timmar i Hammarby sjöstad. Hon bor i Märsta, men hade vid tvåtiden på natten mot torsdag hade hon fortfarande inte kunnat ta sig hem.

– Jag vet inte vad jag skulle ha gjort om det här inte var öppet, säger hon.

Beatrice Forsberg jobbar som personlig assistent.

– Jag var här i jobbet och sedan kom jag inte härifrån. Jag bor i Kallhäll, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida