Snö och hårda vindar i Jämtlandsfjällen och hårda eller mycket hårda vindbyar i Götaland. Foto: Colourbox/SkovdalSnö och hårda vindar i Jämtlandsfjällen och hårda eller mycket hårda vindbyar i Götaland. Foto: Colourbox/Skovdal
Snö och hårda vindar i Jämtlandsfjällen och hårda eller mycket hårda vindbyar i Götaland. Foto: Colourbox/Skovdal
SMHI utfärdar en klass 1-varning för besvärligt väder i delar av landet under det närmaste dygnet. Foto: Colourbox/Bertrand BechardSMHI utfärdar en klass 1-varning för besvärligt väder i delar av landet under det närmaste dygnet. Foto: Colourbox/Bertrand Bechard
SMHI utfärdar en klass 1-varning för besvärligt väder i delar av landet under det närmaste dygnet. Foto: Colourbox/Bertrand Bechard

SMHI klass 1-varnar för mycket hård vind

Publicerad

Snö och hårda vindar i Jämtlandsfjällen och hårda eller mycket hårda vindbyar i Götaland. SMHI utfärdar en klass 1-varning för besvärligt väder i delar av landet under det närmaste dygnet.

Både persontrafiken och kollektivtrafiken påverkas under tisdagsmorgonen.

Ett kraftigt lågtryck drar under dagen in över Sverige med kraftiga sydvästliga vindar. Blåsten har under tisdagsmorgonen ställt till det på vägarna och i tågtrafiken. E6 var under natten avstängd för tyngre trafik vid Uddevallabron på grund av vädret, men öppnade igen strax innan klockan sex. Några mindre vägar i området blev oframkomliga sedan träd fallit över dem.

Tågen mellan Varberg och Borås ersätts med buss. Likaså dem mellan Uddevalla och Strömstad.

– Man kommer att avsyna sträckorna och om man inte upptäcker träd eller andra fel på dem kommer tågen att köras från klockan nio, säger Monica Näslund, presskommunikatör på Trafikverket.

I Göteborg är det även problem i kollektivtrafiken där bussförarna har kommunikationsproblem.

– Man får ha lite tålamod när man ska ut på morgonen, säger Jens Holmberg på Västtrafiks presstjänst.

Han räknar med att det kommer vara förseningar ända in på förmiddagen.

Träd över vägarna

Även i Östergötland varnas det för trafikproblem till följd av vindarna. Polisen rapporterar om fällda träd på mindre vägar nära Lotorp och Ödeshög.

Vattenståndet stiger längs Västkusten under natten på grund av kulingvindarna. Samtidigt sjunker det i södra Öresund och sydvästra Östersjön, uppger SMHI.

Drar vidare under tisdagskvällen

Lågtrycket väntas dra vidare österut över södra Svealand under tisdag kväll. Vinden väntas vrida om till nordvästlig och avta med början i Dalsland. Det dröjer till i morgon förmiddag innan vinden avtar på Skånes sydkust i takt med att vädret klarnar i söder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida