Det har varit blixthalka i södra Sverige på tisdagen. Norrut har läget varit bättre. Foto: Pelle T Nilsson
Det har varit blixthalka i södra Sverige på tisdagen. Norrut har läget varit bättre. Foto: Pelle T Nilsson

Så är olycksläget den rekordkalla dagen

Publicerad

Det har varit blixthalka i södra Sverige, och även i delar av mellersta Sverige har halkan orsakat problem i trafiken. Bättre har det varit längre norrut.

Expressen ringde runt till olika polisdistrikt.

Skåne

I Skåne har ett 30-tal olyckor hittills rapporterats in till polisen. Skånetrafiken ställde in alla stadsbussar i Malmö mellan klockan 12 och 13 efter att en olycka med tre bussar inträffat vid Södervärn. Ingen ska ha skadats vid olyckan.

– Man kan inte bara sätta på vinterdäck och sedan skylla på halkan utan bilisterna måste hålla hastigheten, hålla avstånd och hålla uppsikt, säger polisens pressinformatör Stephan Söderholm och fortsätter:

– Det är väldigt halt ute. Det är glashalt, flera nämner det. Senast var det en bärgare som sa: "Det är mycket halt. Det är som en skridskobana".

Östergötland

– Vi har haft tre olyckor under dagen, inte så värst många. Det är ingen jättestor halkdag, däremot har vi fått information om att det är halt ute, men det verkar som att trafikanterna tar det relativt lugnt i alla fall, säger Fredrik Kliman, presstalesperson polisen region Öst.

Olyckorna betraktas inte som allvarliga.

– Några har förts till sjukhus för kontroll, men det har inte rapporterats några allvarligare personskador, han vidare.

Södermanland

Även i Södermanland rapporteras om svår halka, men få olyckor.

– Vi har inte haft så många olyckor i dag, men det är halt ute. En bil har snurrat på E4 utanför Nyköping, men det är nog allt. Däremot har våra konstaplar i Eskilstuna rapporterat om att det är väldigt halt på E20 där, säger Roland Lindkvist, vakthavande vid polisen i Södermanland.

Trots halkan är det få olyckor.

– Den stora trafiken har inte dragit i gång ännu, säger Roland Lindkvist, vakthavande vid polisen i Södermanland.

Jönköping

Inte en enda olycka rapporteras från polisen i Jönköping

Västmanland

– Vi har haft en olycka på E18 med tre bilar inblandade. Det har var mycket halt genom hela Västerås på E18, säger Ann-Charlotte Israelsson på Västmanlandspolisen.

Värmland

– Jag har inte reagerat över att det skulle vara mer än normalt. Det är inget ovanligt i dag, säger Stefan Wickberg, pressinformatör hos polisen i Värmland.

Västra Götaland

I Västra Götaland inträffade flera olyckor på vägar runt om i Fyrbodal och i närheten av Uddevalla, uppger TT.

Gävleborg

– Mellan Söderhamn och Hudiksvall har det varit lite besvärligt på E4, där långtradare har fastnat i backarna. Det är så halt att de inte kunnat köra vidare. Trafikverket har fått åka ut med sina bilar och sanda, säger Göran Lyrberg, vakthavande på polisen i Gävleborg.

– Det har varit någon enstaka personbilsolycka, men utan personskador. På vintern är det ju halt, och i dag är inte onormalt, säger han.

Västernorrland

– Nej, inga olyckor. Det är lite kallhalka ute, men inte extremt halkigt. Det är kylan som gör det. Det är inget speciellt i dag, säger Börje Öhman, presstalesperson hos polisen i Västernorrland.

Jämtland

– Vi verkar inte ha haft en enda trafikolycka i dag. Det har inte varit någon speciell halka. Vi har haft bra väglag. Tidigare var det ganska isigt, men i natt kom det lite snö, så det har bildats ett snötäcke och vi har just nu bra väglag, säger Maria Sanchez på polisen i Östersund.

Västerbotten

– Vi har haft några som har åkt av vägen, men inget allvarligt med personskador, säger Dan Andersson, vakthavande befäl hos polisen i Västerbotten

– Det är vinter och då kommer snö så nu har vi rejält vinterväglag och 12 grader kallt, och då är det halka, säger han.

Norrbotten

– Det har inte varit speciellt många halkolyckor. Det är så kallt ute, runt minus 20, så då är vägbanorma sträva, även om det kan vara halt på vissa ställen, säger Mikael Norén, vakthavande hos polisen i Norrbotten.

– Det är vinterväg häruppe, men inget onormalt. Det är värre om det är runt nollan. Då är det halare än vad det är nu, säger han.

Samtidigt har årets köldrekord slagits – minus 35,5 grader i Kvikkjokk i Norrbottens län.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag