Prognoserna visar på att skidåkarna under Vasaloppet kan komma att få pulsa fram i djup snö. Foto: Nisse SchmidtPrognoserna visar på att skidåkarna under Vasaloppet kan komma att få pulsa fram i djup snö. Foto: Nisse Schmidt
Prognoserna visar på att skidåkarna under Vasaloppet kan komma att få pulsa fram i djup snö. Foto: Nisse Schmidt
SMHI räknar med 25–30 centimeter snö till helgen. Foto: Henrik HanssonSMHI räknar med 25–30 centimeter snö till helgen. Foto: Henrik Hansson
SMHI räknar med 25–30 centimeter snö till helgen.  Foto: Henrik Hansson

Prognosen: Så blir Vasaloppsvädret

Publicerad

I fjol var det brist på snö under Vasaloppet.

När första helgen i mars närmar sig kan förutsättningarna bli de omvända i år.

Prognoserna visar på att skidåkarna under Vasaloppet kan komma att få pulsa fram i djup snö.

– Det är tidiga prognoser, men det ser ut att kunna bli en hel del snö, säger Marianne Aabrekk, meteorolog på Storm.

Det högtryck och klara väder som har synts till på många håll i landet under den senaste tiden ser nu ut att vara på väg bort.

I stället väntar nu kyla och moln – och på vissa orter kan det bli aktuellt att återigen ta fram snöskyffeln.

– Ett lågtryck från Island rör sig under veckan in över Skandinavien. Det når Sverige under tisdagen, och sedan drar nederbörden in från Norge under onsdagen, säger Marianne Aabrekk.

Snöfall under Vasaloppet

Enligt henne klarar sig de svenska storstäderna från snön tack vare sina kustnära lägen. I stället är det inlandet, framför allt stora delar av Småland, som kommer att drabbas av den återkommande snön.

Områdena i närheten av Stockholm, Göteborg och Malmö slipper dock inte undan nederbörden helt och hållet, utan man kommer att få räkna med en del regn under veckan.

Men även de norra delarna av landet kommer att få se allt mer snö falla, och när det på söndag är dags för Vasaloppet i Dalarna kan åkarna mycket väl drabbas av snöfallet.

– Det är fortfarande lite oklart, i Dalarna är det flera olika lågtryck som drar in från flera håll. Men som det ser ut nu kan man räkna med en hel del snö under helgen, även i samband med Vasaloppet, säger Marianne Aabrekk.

Flera decimeter snö

Kontrasterna är stora jämfört med hur det såg ut i fjol, när arrangören tvingades använda snökanoner för att få till drägliga skidspår.

Detta kommer med största sannolikhet inte att behöva användas under helgen, och SMHI räknar under helgen med 25–30 centimeter snö i Dalarna under helgen.

Marianne Aabrekk menar dock att prognosen är preliminär, och att mycket kan hända under veckans gång.

– Snöfallet kan komma att röra sig norrut under veckan, vilket i så fall skulle kunna innebära sol och klart väder i Dalarna lagom till helgen, säger hon.

Men bland all snö och kyla finns det även positiva, väderrelaterade nyheter.

Vår i södra Sverige

Trots att det är vinter i de allra största delarna av landet kan man i södra Sverige nu se tendenser till att våren nu är på ingång.

Under helgen har Skåne, Halland samt de södra delarna av Småland fått njuta av vårväder. Detta enligt SMHI:s meteorologiska definition, som innebär att dygnsmedeltemperaturen ska vara över noll grader under en sjudagarsperiod.

Tendensen sträcker sig även längs kusten, upp mot Göteborgsområdet.

– För de allra flesta är det tydligaste vårtecknet att vi går in i en ny månad. Med tanke på den kommande nederbörden så kan det i övrigt vara svårt att se några tydliga tecken på att våren är här, säger Marianne Aabrekk.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida