Polisen varnar för snörök på vägarna. Foto: Lasse SvenssonPolisen varnar för snörök på vägarna. Foto: Lasse Svensson
Polisen varnar för snörök på vägarna. Foto: Lasse Svensson
Det har varit förseningar i tunnelbanetrafiken på fredagsmorgonen. Detta eftersom rälsen har spruckit i kylan. Foto: Lisa MattissonDet har varit förseningar i tunnelbanetrafiken på fredagsmorgonen. Detta eftersom rälsen har spruckit i kylan. Foto: Lisa Mattisson
Det har varit förseningar i tunnelbanetrafiken på fredagsmorgonen. Detta eftersom rälsen har spruckit i kylan. Foto: Lisa Mattisson
Det gäller att se upp i trafiken, säger polisen. Foto: Jan WiridenDet gäller att se upp i trafiken, säger polisen. Foto: Jan Wiriden
Det gäller att se upp i trafiken, säger polisen. Foto: Jan Wiriden

Polisens varning efter snöröken på vägarna

Publicerad

Torsdagen kantades av köldknäpp - och en mängd trafikolyckor i södra landet.

På fredagsmorgonen varnar även polisen i norr.

– Det är väldigt mycket snörök på vägarna. Man får anpassa sig i trafiken annars kommer det att bli många olyckor, säger Veronica Utterström, vakthavande befäl vid Norrbottenpolisen.

I Stockholm råder förseningar i tunnelbanan - efter att kylan orsakat sprickor i rälsen.

Torsdagen var en kall historia i stora delar av landet. Temperaturer ner mot 20 minusgrader letade sig långt ner i landet med flera trafikolyckor som resultat.

Men trots att kylan håller ett fast stadigt grepp om de södra delarna av Sverige så är det i norr som polisen trafikvarnar på fredagsmorgonen.

– Det är väldigt mycket snörök på vägarna. Man får anpassa sig i trafiken annars kommer det att bli många olyckor, säger Veronica Utterström, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Informationen stämmer väl överens med Trafikverkets halkprognos - som varnar för snöhalka längs Norrbottens och Västerbottens kustland. Under dagen väntas halkan röra sig in i landet.

Olycksfylld torsdag

Snörök som fenomen ska inte underskattas, menar man från polisen.

– Snörök är en av de farligare väderlekarna vad gäller påverkan på sikt, så det gäller att vara försiktig, säger Veronica Utterström.

I Stockholm har den stränga kylan ställt till problem på fredagsmorgonen. Dagens nyheter skriver att anledningen till förseningar i tunnelbanetrafiken beror på att temperaturen har orsakat sprickor i rälsen på den gröna linjen.

– Rälsen har inte varit körbar. Det gör att man får köra enkelspår med sänkt hastighet och då blir det förseningar, säger Thomas Silvander på SL:s pressavdelning, till DN.se.

Olyckor under torsdagen

Under torsdagen lamslog trafikolyckor tidvis trafiken på de stora motorvägarna. I nordvästra Skåne var E6 avstängd vid flera tillfällen efter olyckor, varav två beskrevs som allvarliga.

– Det är en hel del avåkningar som tros bero på halka, as Jimmy Modin, presstalesman på polisen region Syd då.

Problem uppstod även på E4 i Nyköpingstrakten där ett flertal olyckor uppstod. I flera av dem var lastbilar inblandade. I samband med olyckor fick motorvägen stängas av under kortare perioder för bärgning och sanering av vägen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag