SMHI varnar för halt väglag i södra Norrland och norra Dalarna under natten och morgonen. Foto: Tommy PedersenSMHI varnar för halt väglag i södra Norrland och norra Dalarna under natten och morgonen. Foto: Tommy Pedersen
SMHI varnar för halt väglag i södra Norrland och norra Dalarna under natten och morgonen. Foto: Tommy Pedersen
När kalla vägbanor träffas av regnet blir det farligt för alla som är ute i trafiken under natten och morgonen. Foto: Tommy PedersenNär kalla vägbanor träffas av regnet blir det farligt för alla som är ute i trafiken under natten och morgonen. Foto: Tommy Pedersen
När kalla vägbanor träffas av regnet blir det farligt för alla som är ute i trafiken under natten och morgonen. Foto: Tommy Pedersen

Ny varning för ishalka – SMHI klass 1-varnar

Publicerad

Regnet ställer till med rejäl ishalka i stora delar av Sverige.

SMHI varnar för halt väglag i södra Norrland och norra Dalarna under natten och morgonen.

När kalla vägbanor träffas av regnet blir det farligt för alla som är ute i trafiken under natten och morgonen.

– Ishalkan är framför allt nu uppe i norra Dalarna och södra Norrland där det kan komma en del regn, och även underkylt regn nu under natten. Så där kan det bli ganska halt under morgonen på många håll, säger Hampus Hellman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för området, där halkan tros hålla i sig under förmiddagen. Under eftermiddagen väntas temperaturerna stiga, vilket förhoppningsvis får ishalkan att tina bort.

Regnet ställer till med rejäl ishalka i stora delar av Sverige.Foto: Tomas Leprince

 

LÄS MER: Här är det störst chans för en vit jul

 

Inte lika stora väderproblem i Norrland

Längre norrut väntas inte lika stora problem.

– Uppöver norra Norrland, Västerbotten och Norrbotten, så kan det vara lite frosthalka som kan uppträda, men där är det inte direkt någon nederbörd, säger Hellström.

I södra Dalarna och söderut kommer betydligt mildare luft in, där väntas ingen halka när temperaturerna stiger.

– Så det ser ut som att det är södra Norrland som kan ha det besvärligast under natten och morgonen., säger Hellström.

På delar av Östersjön, Skagerrak och Kattegatt väntas kulingvindar under natten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag