Fjällräddningen varnar för laviner på flera svenska skidorter. Foto: Elisabet Axås
Fjällräddningen varnar för laviner på flera svenska skidorter. Foto: Elisabet Axås

Lavinfara på flera skidorter i Sverige

Publicerad

Se upp för laviner i skidbacken och på fjällen. Den senaste tiden har tre personer dragits med i snöskred. Flera populära skidorter har utfärdat lavinvarningar mitt i sportlovstider.

I veckan drogs en pojke med i ett snöskred i Tandådalen i Sälen. Han hade åkt utanför det pistade området och blev framgrävd med händerna av fjällanläggningens pistörer. Han behövde inte föras till sjukhus.

– Överlevnadstiden i lavin anses vara just 15 minuter, säger fjällräddaren Mikael Westerdahl till Dala-Demokraten.

Helgen innan försvann två män i en stor lavinolycka längs en fjälled, nordväst om Grövelsjön i Dalarna. Båda begravdes under snön, men den ena kunde gräva fram den andra mannen.

– Njut av fjällen, gå på tur, men undvik branta fjällsluttningar, säger fjällräddaren Mikael Westerdahl.

Snö och blåst ökar risken

Snö och blåst ökar risk för lavin, även efter kraftiga snöfall ska man vara försiktig då snön inte hunnit sätta sig, har Stefan Mårtensson, som forskar om laviner, tidigare sagt till TT.

När man lämnar pistade backar bör man lämna ett färdmeddelande till anläggningens skidpatruller eller annan person.

För tillfället har en lavinvarning 2 utfärdats på flera populära skidorter i Sverige, enligt Snörapporten. Det råder farliga förhållanden i delar av terrängen i Åre, Riksgränsen, Tandådalen/Hundfjället, Vemdalen, Bydalsfjällen och Kittelfjäll. Människor kan utlösa laviner, men spontana skred är osannolika.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag