Nu vänder vädret och det väntas bli mildare. Foto: Lennart RehnmanNu vänder vädret och det väntas bli mildare. Foto: Lennart Rehnman
Nu vänder vädret och det väntas bli mildare. Foto: Lennart Rehnman
Vi har haft en mycket kall januari hittills. Foto: Stefan SöderströmVi har haft en mycket kall januari hittills. Foto: Stefan Söderström
Vi har haft en mycket kall januari hittills. Foto: Stefan Söderström

Kylan släpper sitt grepp om Sverige

Publicerad

Idag vänder vädret.

Varm luft blåser in från väst och kylan släpper sitt grepp.

– Vi kan vänta oss samma milda väder som vi hade innan jul, säger meteorologen Stig Arild Fagerli på väderinstitutet Storm.

Det har varit en annorlunda vinter. Först en rekordvarm december, sedan en iskall januari. Nu vänder det igen.

Ett lågtryck med varmare luft drar in över Sverige i dag från väst. Det är fortfarande minusgrader på de flesta håll, men kylan kommer långsamt att ge med sig. Under nästa vecka kommer det att vara plusgrader på flera håll i landet.

– Kylan kommer försvinna, vädret kommer bli mer som det var i december innan jul, säger meteorologen Stig Arild Fagerli.

Stiga till sex plusgrader

Vid mitten av nästa vecka väntas temperaturen stiga till sex plusgrader på flera ställen i Sverige. I delar av Norrland kan kylan hänga kvar ett tag, men den väntas ge med sig efter hand. Hur länge värmen håller i sig är svårt att säga, men enligt Stid Arild Fagerli så kommer det troligtvis att vara milt väder en bit in i februari.

– Vi ser inget högtryck med kall luft, i alla fall inte inom nio dagar, vill man ha tillbaka kylan får man nog vänta en bra bit in i februari, säger han.

Lokalt kan det dock uppstå fickor där det kalla vädret håller i sig, men inte på samma nivå som tidigare i januari.

 

LÄR MER: Håll ut – mildare väder kommer från Spanien

 

Orsaken kan vara en försvagad jetström

Med det milda vädret följer nederbörd. Längs Västkusten kan det troligtvis bli i form av regn, men i större delen av landet blir det snö.

De snabba svängarna, från rekordvarm i december till iskallt i januari, är svåra att förklara. Men Stig Arild Fagerli säger att det kan bero på luftströmmar i atmosfären som rört sig långsammare än vanligt.

– Det finns inget enkelt svar på varför det vänder så plötsligt, vädret är rätt kaotiskt och det svänger alltid. Men den västliga jetströmmen som blåser några kilometer ovanför oss har varit svagare under tre första veckorna i januari. Det kan vara därför det blev så kallt, men det är lite som hönan och ägget, det är svårt att säga vad som egentligen påverkar vad, säger Stig Arild Fagerli.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag