På onsdagen den 27 januari uppmättes plusgrader i hela landet förutom några få minusgrader i Lappland, Norrbotten och Västerbottens inland. Foto: Jan Düsing/TT
På onsdagen den 27 januari uppmättes plusgrader i hela landet förutom några få minusgrader i Lappland, Norrbotten och Västerbottens inland. Foto: Jan Düsing/TT

Januarivärmen har kommit för att stanna

Publicerad

Vintern hade Sverige i ett isgrepp.

Nu har rysskylan kollapsat och gett plats för mild luft – från "Snowzilla" som härjat USA.

– Veckan ut blir generellt väldigt mild, säger Johan Groth, meteorolog på Storm Geo.

Efter milda december kom minusgraderna. Men just nu är det många som svettas i sina långkalsonger.

Efter en vinterperiod med kyla från Norra ishavet och norra Ryssland är det sedan ett par dagar plusgrader i större delen av landet, bortsett från några få minusgrader i Lappland, Norrbotten och Västerbottens inland.

– Först kom kall luft in norrifrån och från norra Ryssland, ett högtryck som stoppade de milda vindarna från Atlanten. Men det kollapsade och då blev det fritt fram för lågtrycken att vandra in, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm Geo.

Danska Ekstrabladet skriver att "tropikluft" nu drar in från Atlanten. Det är delvis korrekt, enligt Johan Groth. Plusgraderna kommer med lågtryck från resterna av ovädret "Snowzilla", stormen Jonas som härjat på andra sidan Atlanten.

– Ovädret i USA var ett av de första att ta med sig det här väderläget hit, säger Johan Groth.

Nya lågtryck ger milt väder

Det milda vädret kan hålla i sig i upp till två veckor. Men enligt Storm Geo finns en tendens till att det kan bli kallare igen under nästa vecka. Det beror på vart lågtrycken tar vägen.

– Den här veckan ser det ut att bli den här typen av väder, bortsett från att det klarna upp under någon natt. I början av veckan ser det ut att bli ett nytt lågtryck, men sedan ser det ut som att det kommer att gå i sydligare riktning. Då blir det kallare här, säger Johan Groth.

Just nu är väderläget att det kan bli lite kallare under onsdagseftermiddagen och kvällen. Ett lågtryck drar in från Sydnorge och ger blåsigt väder på Västkusten och under natten mot torsdagen rör det sig österut mot Ålands hav.

Ishalka på torsdag

Men norrut väntas snö, och fortsatta minusgrader längst i norr.

– Men det är ingen kyla, som mest 10-15 minus i norra Norrland, säger Johan Groth.

Vädret ska klarna upp under torsdagen och det kan frysa på i delar av Svealand och även i Götaland. Det kan bli ishalka här och var, säger Johan Groth.

Men redan under natten mot fredag blåser det upp igen, med splittrat regn i Götaland, Svealand och södra Norrland samt snö i norra Norrland. Det ger milt väder under helgen, även om det väntas bli något kyligare på söndag.

Inte onormalt milt

Vädret pendlar fram och tillbaka, men enligt Johan Groth är det något vi har fått vänja oss vid även i januari.

– Det är inte helt ovanligt att man får en sån här trafik med lågtryck från Atlanten, då blir det sånt här väder. Men håller det milda vädret i sig länge börjar man se det som mindre normalt.

Sök prognos för din ort

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag