Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hundraårigt värmerekord kan slås i helgen: ”Passa på att njuta”

Helgen har värmerekord i sikte – på flera håll i landet. Men glöm inte att släcka grillen i tid, och ta med dig en extra tröja om du ska ut i natten. Foto: MICHAELA HASANOVIC
Passa på att bada! Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Helgen har värmerekord i sikte – på flera håll i landet. Men glöm inte att släcka grillen i tid, och ta med dig en extra tröja om du ska ut i natten.

– Det är bara att passa på att njuta medan vi kan, säger Tora Tomasdottir på Storm. 

Majvädret har gjort få i Sverige besvikna. Sällan har en så varm och solig vår upplevts, och nu tar månaden saken hela vägen in i mål – med solsting och nya rekord. 

Under torsdagen är temperaturerna i Götaland, Svealand och södra Norrland omkring 20-25 plusgrader, medan de allra mest norra delarna av landet ser ut att få omkring 10-15 grader och ytterligare något lägre i fjälltrakterna. 

Helgen kan få rekordvärme

Mot helgen stiger det ytterligare. 

– På fredag blir det återigen soligt väder, men temperaturen stiger även i norra Norrland, till omkring 20-25 grader, säger Tora Tomasdottir. 

I Svealand och Götaland stiger värmen upp mot 27-28 grader och lokalt kan det bli ännu varmare. 

Rekordtemperaturerna för Götaland respektive Svealand är sedan tidigare 32,5 grader från 1892 och 31,3 grader från 1911.

– Rekordet från 1911 kan mycket väl slås i helgen. Det andra rekordet från Götaland blir svårare, men det är inte omöjligt, säger Tora Tomasdottir. 

Behöver inte kopplas till klimatförändringar

Grunden till den smällvarma månaden är högtrycksväder som kommit från Ryssland och Azorerna. Och den så kallade "ryssvärmen" behöver inte nödvändigtvis kopplas till klimatförändringar, menar Tora Tomasdottir. 

– Det går inte att dra den typen av slutsatser nu. Det kan vi se först om kanske 30 år, då vi kan se större mönster i väderförändringar. Nu tycker jag att man ska passa på att njuta av värmen och inte oroa sig för klimatet, åtminstone inte för vädrets skull. 

Men det finns andra saker man bör tänka på i vårhettan. 

– Brandrisken förhöjs, det är extremt torrt i marken, kan vara svårt att få ihop vatten på vissa håll och UV-indexet börjar närma sig höga värden. 

– Så kom ihåg och släck grillen och använd hög solskyddsfaktor, säger hon. 

Och nattetid kan det vara en god idé att se till att klä sig ordentligt. Då sjunker nämligen temperaturerna betydligt. 

– Det kan sjunka ned till nollan på termometern på sina håll i landet.

Blir kallt nattetid

– Den torra majluften gör att det inte finns något som håller kvar temperaturerna i luften, den strålar ut och försvinner i väg under nattetid, säger Tora Tomasdottir. 

Värmen ser ut att kunna hålla i sig även under första delen av nästa vecka, för att sedan eventuellt bli något svalare de första dagarna i juni. 

– Jag tror att det finns risk för att människor kommer uppleva juni som en "kall" månad, med tanke på den värme vi haft i maj. Även om vi får temperaturer på omkring 20 grader så kommer skillnaden kännas stor. 

Kanske är det heller inte hela världen med några gråa dagar i juni. 

– Det är bra för torkan om det kan komma lite regn, säger Tora Tomasdottir. 

Men till alla som älskar värmen är hennes råd solklart: 

– Passa på att njuta! Man vet aldrig när det blir varmt nästa gång. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!