Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här drar snön och kylan in i helgen

Stora mängder snö väntas i norra Sverige till helgen. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
I södra Sverige blir vädret något mildare till helgen. Foto: Colourbox / Colourbox

Med december kommer också vintern med kyla och snö. 

Åtminstone i de norra delarna av landet där det allt kallare vädret nu kopplar sitt grepp. 

– Det kommer att förstärkas och det kan bli en hel del snö, framför allt under lördagsdygnet i de norra delarna av landet, säger meteorologen Johan Groth. 

Efter en novembermånad med ovanligt höga temperaturer börjar nu vintern etablera sig, framför allt i de norra delarna av Sverige där vädret blir allt kallare och klarare. I helgen kommer även ordentligt med snön att dra in. Enligt SMHI väntas en till två decimeter nysnö.

– Det kan bli en hel del snö, framför allt under lördagsdygnet i de norra delarna av landet, säger meteorologen Johan Groth. 

I söder dröjer det dock lite längre innan den riktiga vintern tar vid. Där kommer veckan mest bestå av regn, blåst och mildare temperaturer.

– Det är flera nederbördsområden som ska upp. Vi kan faktiskt börja med ett i dag. Det är splittrat regn nere i Skåne och Blekinge. Under eftermiddagen och kvällen kommer det vara lite mer sammanhängande regn eller nederbörd som drar in över Västra Götaland och Västra Svealand, säger Johan Groth.

Fortsatt kallare i nästa vecka

Som mest kommer man i vissa delar av södra landet att få blötsnö som snabbt kommer övergå i regn ju närmare helgen kommer och på lördag kommer förhållandena bli mer extrema.
– Fram emot eftermiddagen och kvällen kommer den stora nederbörden med regn och tilltagande vindar över södra Sverige. Och det är det som under lördagen kommer att ge vad det ser ut som, väldigt mycket snö i norr. Men i söder blir det milt väder kan man säga, med blås och lite regn, säger Johan Groth.  

Enligt SMHI kommer det kalla vintervädret att etableras ytterligare under nästa vecka. Då forstätter det klara och kalla vädret i norr samtidigt som vädret i söder blir allt klarare och friskare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!