Vinterhataren kan andas ut! Snart kommer mildare väder. Foto: Stefan SöderströmVinterhataren kan andas ut! Snart kommer mildare väder. Foto: Stefan Söderström
Vinterhataren kan andas ut! Snart kommer mildare väder.  Foto: Stefan Söderström
Det kanske inte blir någon riktig hetta direkt – men över temperaturen kommer i alla fall att ta sig över nollan i Götaland. Foto: Stefan SöderströmDet kanske inte blir någon riktig hetta direkt – men över temperaturen kommer i alla fall att ta sig över nollan i Götaland. Foto: Stefan Söderström
Det kanske inte blir någon riktig hetta direkt – men över temperaturen kommer i alla fall att ta sig över nollan i Götaland.  Foto: Stefan Söderström

Håll ut! Mildare väder
kommer från Spanien

Publicerad

Nu kan alla vinterhatare andas ut.

Den riktigt hårda kylan är på väg bort.

– Veckan som kommer blir signifikant mildare än veckan som gick, säger meteorologen Stig Arild Fagerli vid Storm.

I januari kom det riktiga vintervädret med snö och kyla över hela landet. Natten till fredagen var det riktigt kallt på många håll. Allra lägst temperatur hade enligt SMHI lappländska Karesuando med 35,4 minusgrader. Det kalla vädret som varit beror på en högtrycksvägg som legat över Skandinavien.

Men det ser ut som att det är förändring på gång.

Just nu är en mildare luftmassa på väg från Spanien, och som når Sverige under lördagen.

– Det som händer är att en frontzon kommer in. Först över västra Götaland och Svealand. Det blir molnigare, och nederbörd, på de allra flesta håll snö, säger meteorologen Stig Arild Fagerli vid Storm.

Över nollan i Götaland

Under söndagen kommer man på många håll att känna av väderomslaget.

– Då ser man temperaturer över noll i stort sett i hela Götaland. Det handlar om två-tre plusgrader, särskilt vid kusterna. I de inre delarna kan det vara lite kallare, särskilt på högre höjder. I Svealand håller sig temperaturerna runt noll, ser det ut som, på de flesta håll. Men kanske några minusgrader på vissa håll.

I Norrland kan det fortfarande handla om tio minusgrader, kanske så kallt som -15.

– Där tar det ett tag innan kylan släpper taget, säger Stig Arild Fagerli.

"Då känner man verkligen av den milda luften"

På måndagen har den milda luften verkligen slagit igenom, menar han:

– Det är egentligen då man känner av den riktigt milda luftmassan. Det gäller för hela Götaland och Svealand.

Men han varnar för att temperaturerna varierar mycket mellan olika platser.

– När man fortfarande har snö liggande så kan det ändå bli kallt lokalt, trots att luften är mild. Och i Norrland är det något mer osäker prognos, säger Arild Fagerli.

Den milda luften stannar ett tag. Det handlar om en kontinentaleuropeisk luftmassa, från Spanien eller södra Frankrike, och den kommer att influera oss inte bara i helgen, utan även nästa vecka.

Finns risk för vinter igen

Men Storm-meteorologerna kan inte lova att inte vinterkylan och extremtemperaturerna kommer tillbaka.

– Det kan nog tänkas. Men det blir i så fall in i februari. Resten av januari ser rätt så mild ut, jämfört med hur det brukar vara vid den här tiden. Veckan som kommer blir signifikant mildare än veckan som gick, säger Stig Arild Fagerli och fortsätter:

– Det är naturligtvis inte omöjligt att det blir kallare igen. Men det är inget som vi ser ännu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag