Tisdagen var den varmaste dagen i Göteborg på 33 år. Foto: ColourboxTisdagen var den varmaste dagen i Göteborg på 33 år. Foto: Colourbox
Tisdagen var den varmaste dagen i Göteborg på 33 år. Foto: Colourbox
Det kan vara sista chansen för alla i Västsverige att njuta av solen innan vinterns mörker kommer. Foto: Robin AronDet kan vara sista chansen för alla i Västsverige att njuta av solen innan vinterns mörker kommer. Foto: Robin Aron
Det kan vara sista chansen för alla i Västsverige att njuta av solen innan vinterns mörker kommer.  Foto: Robin Aron

Göteborgs varmaste höstdag – på 33 år

Publicerad

På tisdagen uppmättes temperaturen till 26,9 grader i Götborg – den varmaste septemberdagen sedan år 1983.

Och värmen håller i sig, i alla fall till helgen.

– Det är varmt, riktigt varmt, säger meteorologen Daniel Fredriksson på väderinstitutet Storm.

Det kan vara sista chansen för alla i Västsverige att njuta av solen innan vinterns mörker kommer. Det har varit rekordvarmt på flera områden i landet.

Höstjackorna har hängts tillbaka på sina krokar, regnjackorna ligger nedpackade och shortsen syns återigen på gatorna runtom i den här delen av landet.

– Det är varmt, riktigt varmt. Det brukar det inte vara i september. Det är en högtrycksrygg som trycker sig upp från kontinenten och ger jättefint, strålande väder. Tittar man på hela Europa har vi ett högtryck som ligger strax väster om oss, säger Daniel Fredriksson, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Jättevarma 26,9 grader

Enligt Daniel handlar det om varma vindrar som "vandrar" upp till Sverige och som tar med sig varmluft från de centrala och sydvästra delarna av Europa, där det är upp emot 30 grader varmt. Under tisdagen mättes temperaturen upp till bland annat hisnande 26,9 grader i Göteborg. Så gött har det inte varit i september sedan 1983, enligt Storm.

– Imorgon, torsdag, kommer det vara liknande väder som i dag, säger Daniel Fredriksson.

Men packa inte undan höstkläderna ännu. Det ser inte ut som att värmen kommer att hålla i sig länge till. Under helgen kommer det höstvädret som vi känner till, vara tillbaka i Västsverige.

– Temperaturen kommer att börja sjunka på fredagen. Det betyder lägre temperaturer under helgen, och sen blir det lite ostadigare nästa vecka. Det ser ut som att veckan kommer att inledas med lite regn, säger Daniel Fredriksson.

Men kommer den sköna sommarvärmen tillbaka, innan vintern tar över?

– Man ska aldrig säga aldrig... Men nej, det är inte så troligt.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER