Klockan 19.30 hoppas SMHI kunna deklarera att den meteorologiska våren kommit till Sverige. Foto: Colourbox.Klockan 19.30 hoppas SMHI kunna deklarera att den meteorologiska våren kommit till Sverige. Foto: Colourbox.
Klockan 19.30 hoppas SMHI kunna deklarera att den meteorologiska våren kommit till Sverige. Foto: Colourbox.
"I skrivande stund ser det dock närmast kassaskåpssäkert ut då både Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen", skriver SMHI. Foto: Colourbox."I skrivande stund ser det dock närmast kassaskåpssäkert ut då både Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen", skriver SMHI. Foto: Colourbox.
"I skrivande stund ser det dock närmast kassaskåpssäkert ut då både Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen", skriver SMHI. Foto: Colourbox.

Glädjebeskedet – nu är äntligen våren här

Publicerad

Här är SMHI:s glädjebesked.

På måndagskvällen kom våren till Sverige.

Åtminstone i vissa delar av landet.

För att man, meteorologiskt, ska kunna konstatera att det råder vår måste dygnsmedeltemperaturen vara över noll – sju dagar i följd.

SMHI deklarerade 19.35 på måndagskvällen att den meteorologiska våren kommit till Sverige. Då hade nämligen kuststationerna i Vinga i Västergötland och Nidingen i Halland haft vår sedan den 16 februari. Detta eftersom dygnsmedeltemperaturen varit över noll i sju dagar sedan dess.

Det berättar SMHI på sin blogg.

"Det står nu helt klart att den meteorologiska våren anlände till Vinga i Västergötland och Nidingen i Halland den 16 februari", skriver väderinstitutet i sitt inlägg.

Tidigare under dagen skrev SMHI att vårbekräftelsen var att vänta.

"I skrivande stund ser det dock närmast kassaskåpssäkert ut då både Nidingen och Vinga hade temperaturer klart över noll både i morse klockan 7 och nu på dagen, klockan 13. Ifall inga överraskningar sker senare idag kommer våren således att ha anlänt", skev väderinstitutet då.

Vårens normala ankomst vid Vinga och Nidingen sker i början av mars, skriver SMHI.

Inte fastlandet

Dessvärre är både Vinga och Nidingen rena kuststationer – och våren väntas kunna bekräftas officiellt på fastlandet först på tisdagskvällen. Våren kan ha anlänt till Falsterbo, Skillinge och Karlskrona-Söderstjerna redan den 17 februari.

"Det vet vi först på tisdag kväll då det sjunde dygnet ändats", skriver SMHI i sitt blogginlägg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag