Konstmuseet Uffizierna i Florens i Italien tvingades evakuera när luftkonditioneringen slutade fungera. Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / AP TT NYHETSBYRÅNKonstmuseet Uffizierna i Florens i Italien tvingades evakuera när luftkonditioneringen slutade fungera. Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Konstmuseet Uffizierna i Florens i Italien tvingades evakuera när luftkonditioneringen slutade fungera. Foto: MAURIZIO DEGL'INNOCENTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En man svalkar sig vid Vatikanstaten i Rom där temperaturerna nådde uppemot 40 grader under fredagen. Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅNEn man svalkar sig vid Vatikanstaten i Rom där temperaturerna nådde uppemot 40 grader under fredagen. Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN
En man svalkar sig vid Vatikanstaten i Rom där temperaturerna nådde uppemot 40 grader under fredagen. Foto: GIUSEPPE LAMI / AP TT NYHETSBYRÅN

Extremhettan drabbar Europa – upp till +46

Publicerad

Värmeböljan Lucifer skapar extremhetta i Europa.

Elva länder larmar om farligt höga temperaturer som kan nå upp till 46 grader i helgen i Italien och på Balkan, enligt Irish Times.

Två personer har redan dött, enligt ABC News.

Temperaturerna under fredagen nådde över 40 grader på flera ställen runtom  i Europa – och värre blir det i helgen.

Värmeböljan Lucifer kommer framför allt att slå mot Italien, Schweiz, Ungern, Polen, Rumänien, Bosnien, Kroatien och Serbien, men även delar av Spanien och Frankrike. Sverige förväntas däremot inte råka ut för Lucifer.

Myndigheterna uppmanar människor som befinner sig i de mest utsatta länderna att undvika långa resor, hålla sig inomhus såvitt det är möjligt och dricka mycket vatten. Två personer, en i Rumänien och en i Polen, har dött till följd av värmeböljan.

I Italien har det registrerats en 15-procentig ökning av antalet människor som tvingas uppsöka akutmottagningar, skriver Metro.

Flera skogsbränder har brutit ut i Europa till följd av torkan och värmeböljan, till exempel här i Verin i nordvästra Spanien.Foto: BRAIS LORENZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Antalet väderrelaterade dödsfall kan öka 50-faldigt

Och Lucifer är bara början. Värmeböljor och andra väderhändelser kommer att öka antalet klimatrelaterade dödsfall dramatiskt i Europa de närmaste decennierna, visar en ny studie enligt TT.

Studien, som publiceras i The Lancet Planetary Health, bygger delvis på analyser av 2 300 väderkatastrofer i EU-området från 1981 till 2010. Uppgifterna kombinerades sedan med uppgifter om de kommande förväntade klimateffekterna fram till 2010.

Resultat: År 2100 kan två av tre personer i EU komma att påverkas av olika väderkatastrofer, från cirka 25 miljoner per år i dag, till 351 miljoner per år i slutet av århundradet.

Antalet väderrelaterade dödsfall kan komma att öka 50-faldigt, från 3 000 dödsfall per år under perioden 1981–2010 till 152 000 per år under perioden 2071–2100.

Den överväldigande merparten av dödsfallen kommer att orsakas av värmeböljor, medan bränder, översvämningar och stormar står för en mindre del. Sydeuropa kommer att drabbas allra hårdast, medan vi i Nordeuropa påverkas minst.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag