Barbara Tolsby, 68, pensionär, Lidingö "Jag vill absolut ha en vit vinter! Till alla barn och barnbarn och även de äldre" Eva Jansson, 69, pensionär Solna "Jag håller med, jag vill också ha en vit vinter. Det ska vara kallt på vintern på våra breddgrader. Är det inte en vit vinter så känns det lite farligt och fel." Foto: Ann JonassonBarbara Tolsby, 68, pensionär, Lidingö "Jag vill absolut ha en vit vinter! Till alla barn och barnbarn och även de äldre" Eva Jansson, 69, pensionär Solna "Jag håller med, jag vill också ha en vit vinter. Det ska vara kallt på vintern på våra breddgrader. Är det inte en vit vinter så känns det lite farligt och fel." Foto: Ann Jonasson

Barbara Tolsby, 68, pensionär, Lidingö 

"Jag vill absolut ha en vit vinter! Till alla barn och barnbarn och även de äldre"

Eva Jansson, 69, pensionär Solna

"Jag håller med, jag vill också ha en vit vinter. Det ska vara kallt på vintern på våra breddgrader. Är det inte en vit vinter så känns det lite farligt och fel."

 Foto: Ann Jonasson
Jena Hedbeck, 50, lönespecialist med barnen Elise, 6, och Caspian, 3 "Jag vill ha en vit vinter! Jag gillar årstidernas olika svängningar och variationer" Foto: Ann JonassonJena Hedbeck, 50, lönespecialist med barnen Elise, 6, och Caspian, 3 "Jag vill ha en vit vinter! Jag gillar årstidernas olika svängningar och variationer" Foto: Ann Jonasson

Jena Hedbeck, 50, lönespecialist med barnen Elise, 6, och Caspian, 3

"Jag vill ha en vit vinter! Jag gillar årstidernas olika svängningar och variationer"

 Foto: Ann Jonasson
Zacharias Lindberg, 7: "Vit! Då kan man bygga snögubbar och åka snowracer!" Rebecka Lindberg, 36, lärare, Södertälje "Helst vill jag nog ha en grön vinter" Foto: Ann JonassonZacharias Lindberg, 7: "Vit! Då kan man bygga snögubbar och åka snowracer!" Rebecka Lindberg, 36, lärare, Södertälje "Helst vill jag nog ha en grön vinter" Foto: Ann Jonasson

Zacharias Lindberg, 7:

"Vit! Då kan man bygga snögubbar och åka snowracer!"

Rebecka Lindberg, 36, lärare, Södertälje

"Helst vill jag nog ha en grön vinter"

 Foto: Ann Jonasson

Blidvädret över – nu kommer iskylan

Publicerad

Den milda vintern är förbi – nu kommer rysskylan dubbelt upp.

Helgen bjuder på en riktig köldsmäll när kalluft från Sibirien sveper in över landet.

Redan i dag tar kylan ett fast grepp om landet – och i morgon sjunker temperaturen ytterligare.

– På söndag kan det nog komma ned mot 30 minusgrader, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Det milda decembervädret är ett minne blott. Det nya året börjar med en riktig köldknäpp.

– Grunden till att det blir kallare är att ett högtryck som ligger över Finland trycker sig österut, in över Sibirien. Där pressar det undan den kyligare luften som strömmar in över Sverige i form av en östlig kall vind. Det blir inte fullt så kallt som i Sibirien men runt Stockholm kan temperaturen fall till under 10 minusgrader, säger Roar Inge Hansen, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Redan i dag tar kylan ett fast grepp om landet och i norr väntas temperaturer ned mot 20 minusgrader. Och därefter sjunker temperaturen ytterligare.

– På söndag kan det nog komma ned mot 30 minusgrader i norra Norrland. Det blir en del moln och en del blåst, då blir det fort kallt i de inre områdena, säger Roar Inge Hansen.

Och det är inte bara Sverige som drabbas av rysskylan. I den turkiska metropolen Istanbul har kraftiga snöfall orsakat flygkaos och hundratalas inställda avgångar.

– Kalluft från Ryssland har strömmat ned hela vägen till Israel och fortfarande drar det in kalla vindar från Svarta havet över Istanbul, säger Roar Inge Hansen.

När de sibiriska vindarna slutligen bedarrat drar nästa kallfront in – också den från Ryssland.

– Ett lågtryck som ligger norr om Moskva drar in över Sverige under söndag kväll och måndagen. Det kan ge snöoväder i stora delar av landet, från Vänern och uppåt, och kan också ge vindar i kulingstyrka. Det kan ge hala vägar och vanskliga körförhållanden, säger Roar Inge Hansen.

Så blir vädret

Söndag

Götaland: Sydostlig vind, upp till 12 meter per sekund. Uppehållsväder med en del sol och temperaturer runt noll till minus 2 grader.

Svealand : Sydostlig vind, upp till 10 meter per sekund. I huvudsak uppehållsväder med en del sol och temperaturer mellan 3–6 minusgrader. Eventuellt lätt snöfall över Gotland och södra Svealand.

Norrland: Vindstilla och god chans till sol. Temperaturen sjunker ned mot 20 minusgrader.

Måndag

Götaland: Klart väder med temperaturer ned mot 5 minusgrader. Ingen nederbörd.

Svealand: Mot kvällen drar ett lågtryck in från öst med ökande vind och möjligheter till snöfall. Temperaturer ned mot 10 minusgrader under morgonen och 3–4 minusgrader under dagen.

Norrland: Tilltagande vind och möjlighet till snöfall under kvällen. Temperaturer ned mot 30 minusgrader över Norrlands inland.

Tisdag

Götaland – Uppehållsväder och eventuellt lite sol. Temperaturer runt 2 minusgrader i syd och runt 8 minusgrader i norra Götaland.

Svealand: Lågtrycket ger mulet väder och möjlighet till snöfall över hela Svealand. Temperaturer mellan 3–8 minusgrader.

Norrland: Molnigt och snöfall. Vindar i kulingstyrka runt Bottenviken och temperaturer mellan 10–20 minusgrader.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida