Den hiskeliga kylan kommer att hålla Sverige i sitt benhårda grepp i flera dagar till. Foto: Jimmi Larsen FotoDen hiskeliga kylan kommer att hålla Sverige i sitt benhårda grepp i flera dagar till. Foto: Jimmi Larsen Foto
Den hiskeliga kylan kommer att hålla Sverige i sitt benhårda grepp i flera dagar till. Foto: Jimmi Larsen Foto
– Det kommer fortsätta att vara kallt, säger Solbjörg Apeland på väderinstitutet Storm. Foto: Colourbox– Det kommer fortsätta att vara kallt, säger Solbjörg Apeland på väderinstitutet Storm. Foto: Colourbox
– Det kommer fortsätta att vara kallt, säger Solbjörg Apeland på väderinstitutet Storm. Foto: Colourbox

Beskedet: Så länge blir dunderkylan kvar

Publicerad

Här är ett nattsvart söndagsbesked för alla med frusna själar.

Den hiskeliga kylan kommer att hålla Sverige i sitt benhårda grepp i flera dagar till.

– Det kommer fortsätta att vara kallt, säger Solbjörg Apeland på väderinstitutet Storm.

Året har inletts med ruskig kyla i de större delarna av landet. Förra veckan slogs det köldrekord i nordligaste norr och för några dagar sedan var det så kallt i huvudstaden att tågrälsen i Stockholm sprack.

Och, tyvärr, alla ni som hoppats att den kommande arbetsveckan skulle präglas av högre temperaturer och lindrigare köldplågor: Så blir inte fallet. Åtminstone inte förrän det vankas fredagsmys och helg igen.

– Det är kallt i hela Skandinavien och kölden kommer att fortsätta under starten av veckan. På fredag eller lördag hoppas vi att det blir betydligt mildare, säger Solbjörg Apeland på väderinstitutet Storm.

Soligt i dag

På söndagsmorgonen låg temperaturen i Stockholm på -15. I Göteborg hade man hela 17 minusgrader, kallare än i Luleå där det "bara" var minus 15. I syd är det varmare, i Malmö visade mätaren på minus 8.

– Just nu är det ganska fint väder i de sydliga delarna av Sverige och det kommer vara långa perioder av sol i dag, säger Apeland.

I dag kommer det att snöa i de inre delarna av Svealand - områden som det i morgon kommer att lätta upp på.

– I morgon kommer det vara soligt i Götaland och Svealand, men i de nordligaste delarna av Svealand och i Norrland kommer det vara molnigt och lätt snöväder, säger Apeland på Storm.

Kylan drar österut

När det mildare vädret drar in i slutet av veckan beror det på ett kraftigt lågtryck över Atlanten som är på väg in över Island och de brittiska öarna.

– Det innebär att det blir ett sydvästligt vindfält över Skandinavien, medan ett högtryck håller sig över Ryssland. Åtminstone i Norge blir det mildare, men det ser ut som att det också kommer att dominera i Sverige, säger Solbjörg Apeland.

Kylan knuffas mot Ryssland?

– Ja, det finns möjligheter att den kalla luften pressas österut när den milda luften kommer in.

De senaste dagarna har det varit många halkolyckor. I torsdags och i fredags var läget värst i södra Sverige och under lördagen var det de västra delarna som var plågade. Trafikverket har inte lagt ut några halkvarningar för de områdena i dag, däremot finns risk för lokal halka i de allra nordligaste delarna av Norrland, samt norra och västra Jämtland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag