Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Varnar: Skyfall över Sverige – i tre dagar

Här drar ovädret in.
VATTNET FORSAR IN. Familjen Malmbergs hus i Oskarström, nordost om Halmstad, har drabbats av översvämning för fjärde gången. "När jag såg mängden vatten i källaren var det som all luft gick ur mig", säger Åsa Malmberg.Foto: Jari Välitalo/Hallandsposten

Skyfall och rusk utan något hopp om uppehåll på 66 timmar. Förbered dig på tre mycket blöta dagar, sedan tar nästa lågtryck vid.

- Det kan komma lite sol mellan skurarna på fredag, sen börjar det om igen, säger Solbjörg Apeland, meteorolog vid det norska väderinstitutet Storm.

Norrland

– Det blir ihållande regn, fronten som ligger över området gör att vädret blir ganska sammanhängande och det blir ingen större skillnad på dagarna fram till fredag. Torsdagen blir nog varmast, då kan det klättra strax över 15 grader. Till helgen kan det bli uppehåll, men sen kommer ett nytt lågtryck in.

Svealand

– Det blir mulet och regnigt men lokalt kan det finnas möjligheter till skol mellan skurarna. Mest nederbörd kommer det på eftermiddagarna medan det blir uppehåll på nätterna. Vädret kommer inte växla speciellt under veckan. Det håller sig runt 15 grader varmt, molnigt och regnigt.

Götaland

– Mest nederbörd väntas på Västkusten, och där kan det komma ganska mycket regn. Tisdagen blir troligtvis blötast även om regnet håller i sig hela veckan. I öst kan man få en gnutta sol mellan skurarna, men regn blir det. Under torsdagen lättar det något, då kan man få längre perioder av sol.

Källa: Solbjörg Apeland, väderinstitutet Storm

I södra Sverige har de senaste dagarnas skyfall orsakat stora problem. Bilar har fastnat på vägarna i de stora vattenmängderna och källare har svämmats över. Torup har fått 82 millimeter regn. Och veckan ser fortsatt blöt ut, oavsett var i landet du befinner dig.

- Vi har ett lågtryck som ligger över Skandinavien fram till torsdag och ger skurar över hela landet. På fredag lättar lågtrycket, men då får vi in ett nytt från sydväst, så även helgen blir regnig och molnig, säger Solbjörg Apeland, meteorolog vid det norska väderinstitutet Storm.

Temperaturen stabil

Temperaturerna kommer att vara i princip konstanta över hela landet, strax under eller över 15 grader, enligt Storm.

Det är alltså regnkläder och regnstövlar som gäller. Men lämna paraplyet hemma, för det blir också blåsigt. SMHI varnar för kuling i Östersjön, Skagerrak och Kattegatt.

- Bäst klarar sig de östliga delarna av Svealand och Götaland, de kan få en gnutta sol mellan regnskurarna. Norrland kan få uppehåll under helgen, men som sagt så kommer ett nytt lågtryck att ta vid, säger Solbjörg Apeland.

Mest nederbörd väntas på Västkusten - Göteborg får 20 millimeter under dagen. Här tar det minst 66 timmar innan det blir dags för uppehåll.

Hans Ekberg, räddningschef vid räddningstjänsten i Halmstad kommun, råder folk som bor i områden som brukar drabbas av översvämningar att förbereda sig med sandsäckar.

Hinner inte hjälpa alla

- Det har varit höga flöden vatten. Oskarström ligger längs Nissan och när vattnet inte rinner undan blir det översvämningar. Vi jobbar med att lägga ut sand nu så att folk kan bygga vallar, för vi hinner inte hjälpa alla, säger han.

Sök prognos för din ort