Sol i Åre – men sedan kommer det mer snö

Publicerad

Klart väder med lite sol.

Så ser vädret ut att bli för sportlovsfirarna i Åre-området i Jämtland under söndagsmorgonen.

Åtminstone inledningsvis. 

– Man kan nog vakna upp till att solen lyser i Åre, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. 

Nästa vecka har Göteborg, Jönköpings län, Sjuhärad, Skaraborg och Ydre i Östergötland sportlov. För den som längtar efter snö och vinterväder. 

En del stannar på hemmaplan, andra drar norrut mot den svenska fjällvärlden. 

I Åre, där också Duved, Tegefjäll och Björnen ingår i skidområdet, kan sportlovsfirarna räkna med att vakna upp till en rätt klar och krispig vintermorgon. 

"Kan räkna med att solen lyser"

– Man kan nog vakna upp till att solen lyser i Åre, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid väderinstitutet Storm. Men under dagen kommer molnigheten att öka. Så det blir mulet allt eftersom.

Hur länge kan man njuta av solen?

– I alla fall en två-tre timmar. I bästa fall till framåt elva, om man ska ge något klockslag – men det är alltid lite svårt. 

Kallt på toppen

Under morgontimmarna är det kallt, nästan tio minusgrader, på Åreskutan medan det är endast två-tre minusgrader i dalen. Temperaturen kan sedan sjunka ytterligare någon grad under dagen. Det är samtidigt gott om snö. Snödjupet ligger på 92 centimeter, enligt Skistars webbplats. 88 nedfarter av 90 hålls öppna. 38 liftar av 41 likaså. 

Men på sikt närmar sig ett snöfallsområde Jämtland och Åre, men det dröjer lite grann. 

– Under natten mot måndagen kommer det att börja snöa, säger Lars Rydqvist, meteorolog vid Storm. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida