Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Välj rätt referenser

Oavsett hur bra du gör ifrån dig på intervjun kan dåliga referenser förstöra för dig. Tänk därför efter lite extra när du väljer ut dem, råder Expressens karriärcoach Lena Mangell.

Anpassa referenserna för varje jobb och glöm för guds skull aldrig bort att fråga personerna i fråga först.
Karriärcoachen hjälper dig att välja rätt referenser.

När det är dags att lämna referenser gäller det att tänka till en gång extra.
- Många kanske inte tänker igenom vilka referenser som är rätt för det här jobbet och i stället använder någon allmän referenslista, säger Expressens karriärcoach Lena Mangell.
Helt fel, menar hon. I stället bör du tänka på vilka egenskaper och kompetenser som verkar efterfrågas just här. Därför är det också ofta bäst att vänta till efter intervjun med att lämna referenserna, så att du hinner skaffa dig en ordentlig uppfattning om jobbet först.

Lämna på begäran

Och även om det står i annonsen att man ska lämna referenser i cv:t tycker Lena Mangell att du kan vänta.
- I stället kan du skriva "Referenser lämnas på begäran". På intervjun får du förklara varför du inte lämnat dem. Det kan ju också vara så att du inte hunnit kontakta personerna än, och dessutom kan det bli lite jobbigt att fråga om referenser om du inte har gjort det känt på arbetsplatsen att du söker jobb.

Fråga alltid först

Att fråga referenserna om de vill ställa upp är något du alltid ska göra - inte bara för att de ska vara förberedda.
- Då kan du också höra efter vad de kommer säga. Det är inte säkert att de har samma uppfattning som du har, säger Lena Mangell.
Och dåliga referenser kan ställa till det ordentligt för dig.
- Om du gör ett bra intryck på intervjun men har dåliga referenser kommer rekryterarna att dra öronen åt sig. Referenserna är viktiga för att bekräfta att deras uppfattning från intervjun stämmer.

FAKTA OM REFERENSER


Karriärcoachens 10 tips - så väljer du referenser


1. Anpassa valet av referenser efter det arbete du söker. Du bör välja personer som vet hur du fungerar inom det område som efterfrågas i annonsen och på intervjun.

2. Vänta med att lämna referenser tills du får komma på intervju. Det bästa är ofta att vänta till efter intervjun, så att du kan känna av vilka referenser som krävs.

3. Tre referenser brukar vara tillräckligt.

4. Rätt bransch är inte alltid nödvändigt. Det kan vara någon egenskap eller kompetens som är viktigare.

5. Det är vanligast att man använder chefer som referenser, men ingen nödvändighet om du inte har någon lämplig sådan. Kollegor och kunder går till exempel också bra.

6. Se också upp för att lämna en hög chef som inte har sett dig i arbete.

7. Du behöver inte lämna den senaste arbetsgivaren. Det är viktigare att du har någon som du tror kan ge en rättvis bild av dig.

8. Har du liten arbetslivserfarenhet går andra referenser bra. Lärare från skolan, någon från din förening eller familjen du suttit barnvakt hos till exempel.

9. Fråga alltid personerna innan du lämnar dem som referenser, och gör det vid varje tillfälle.

10. Glöm inte att ha aktuella kontaktuppgifter till alla referenser.