Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utmaning hitta rätt ekonomutbildning

Bara sex av 23 universitet får klartecken för att starta den nya civilekonomutbildningen. 

För blivande studenter är risken stor för total förvirring.

Den som vill bli civilekonom kan nämligen välja att läsa i tre, fyra eller fem år. Från i höst finns dessutom två varianter på den fyraåriga utbildningen. Då startar en ny civilekonomutbildning, som har många likheter med den gamla men kräver ett omfattande examensarbete och har ensamrätt på att ge studenterna en civilekonomexamen. Syftet var att erbjuda en ekonomutbildning med högre status.

Många avslag

 Hela 23 universitet och högskolor sökte tillstånd för den nya utbildningen, men eftersom Högskoleverkets bedömare satt ribban högt fick de flesta avslag.

 - Det finns ett generellt kvalitetsproblem när det gäller svensk ekonomutbildning. Jag tycker inte att vi ställde anmärkningsvärt höga krav, säger bedömargruppens ordförande Erik Åsbrink.

 Avslaget är dock ingen katastrof för lärosätena, hävdar han. De kan fortsätta att utbilda ekonomer, men får alltså inte dela ut civilekonomexamen.

Bondfångeri enligt SFS

 Men för många som sökt den nya utbildningen kom nog beskedet som en kalldusch. Redan på tisdagen började de ringa Högskoleverket och frågade vad som gällde. Svaret är att de erbjuds plats på den gamla ekonomutbildningen.

 Bondfångeri, tycker Sveriges Förenade Studentkårer (SFS). Många lärosäten har nämligen marknadsfört den nya utbildningen, men använt små bokstäver för att tala om att utbildningen först krävde Högskoleverkets godkännande. Högskoleverket och fackförbundet Jusek instämmer i kritiken.

Får gammalt upplägg

 Karlstads universitet hör till dem som fick avslag, vilket drabbar 143 sökande. De får alltså i stället läsa enligt det gamla upplägget.

 - Det är ingen skillnad på kvalitet. De studenter som kommer till oss kommer att få en bra utbildning, även om de inte får en civilekonomexamen, säger Berndt Andersson som är universitetets avdelningschef för ämnet ekonomi.

 Men han tillstår att de olika alternativen kan verka förvirrande.

 - Jag kan inte se skillnaden och då borde inte de kunna göra det heller.

Sökte aldrig

 Vissa lärosäten brydde sig aldrig om att söka tillstånd för den nya civilekonomutbildningen. Dit hör Uppsala universitet och Handelshögskolan i Stockholm.

 - Varför skulle vi satsa på en fyraårig utbildning när vi kan ge en femårig? säger Virpi Havila, prefekt vid företagsekonomiska institutionen i Uppsala.

"Väldigt rörigt"

 Universitetet utgick från den europeiska Bolognamodellen, med en treårig grundexamen och en tvåårig påbyggnad på masternivå. Den svenska fyraåriga varianten passar inte in i modellen, resonerade Uppsala.

 En blivande ekonom förväntas alltså förstå vad varje lärosäte pläderar för.

 - Det är väldigt rörigt, konstaterar Virpi Havila.

 Frågan är vem som är betjänt av alla alternativ.

 - Ingen. Det skapar viss förvirring, svarar Erik Åsbrink.

 Anna Lena Wallström/TT