Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ta chansen - byt jobb efter semestern

Att komma tillbaka efter semestern kan vara tungt. Kanske är det dags att byta jobb?
Foto: IBL JUPITER

Känns det outhärdligt att gå tillbaka till jobbet efter semestern? 

Du är långt ifrån ensam. Karriärcoachen hjälper dig att komma loss och börja söka nytt.

- Det är ofta under semestern som man har tid att reflektera. Man får en distans när man är någon annanstans och umgås med andra än kollegorna. Man börjar reflektera över vad som är viktigt och var man befinner sig i arbetslivet, säger Lena Lind, affärsområdeschef på Poolia Rekrytering. 

 Efter sommaren brukar det således vara många nya som registrerar sig hos Poolia, berättar hon. 

Fortsätter vantrivas

 Men många struntar också i lusten att byta jobb, och fortsätter att vantrivas.

 - Jag tror att de största hindren är att man inte vet vad man vill göra, att man känner en trygghet på det gamla jobbet och att man är osäker för att man inte sökt jobb på länge. Ekonomin brukar också upplevas som ett hinder, säger karriärcoachen Charlotte Hågård som driver företaget Newstart.

Bra att röra på sig

 Men hindrena kan och bör man jobba bort.

 - Man ska inte vara rädd att byta jobb. Det är utvecklande och stimulerande att röra på sig, säger Charlotte Hågård.

 Lena Lind tror också att själva jobbsökandet kan ge värdefull insikt.

 - På intervjun ställs man oftast inför frågor som leder en någonstans. Dessutom gör man ofta personlighetstest och kan få tips av rekryteringskonsulten. Jag tycker att man ska utnyttja det.

FAKTA

Så kommer du loss - 5 tips från Charlotte Hågård


1. Slå näven i bordet om du inte trivs. Men sluta inte helt plötsligt, utan tänk igenom och planera för det. Det är bättre att ha ett nytt jobb på gång innan du slutar. Du blir både mer eftertraktad och får det lättare ekonomiskt.

2. Titta inåt. Sätt dig ner och fundera strukturerat. Vem är du? Vad vill du? Vad kan du? Vilka är dina värderingar och drivkrafter? Det är första steget för att komma på vad du verkligen vill.

3. Titta utåt. Fortsätt med att se över dina förutsättningar lika strukturerat. Var finns de jobb som intresserar dig? Hur ser arbetsmarknaden ut? Sätt upp tre till fem alternativa vägar utifrån detta.

4. Titta framåt. Lär dig marknadsföra dig själv. Du kan till exempel läsa böcker, prata med andra som sökt jobb nyligen eller ta hjälp av en karriärcoach. Se till att göra en ordentlig informationssökning.

5. Fundera över vad du åstadkommit i arbetslivet. Använd gärna papper och penna och rita en tidslinje där du skriver in vilka jobb du har haft och vad du har lyckats bra med på varje ställe. Det är ett måste att ha koll på dina framgångar när du söker jobb.