Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stigande guldpris höjer produktionen

Det stigande guldpriset leder till att produktionen av guld i världen nu ökar, enligt en ny rapport. 

Revisionskoncernen Price Waterhouse Coopers har gjort en enkät med 58 globalt aktiva företag som arbetar med att leta eller utvinna guld. Företagen finns i sex olika länder och har bedömt sin produktion för förra året och summan landar på över 39,6 miljoner uns, en ökning med drygt 11 procent jämfört med året innan.

 Samtidigt har guldpriset stigit kraftigt de senaste åren, med en topp på drygt 1 200 dollar per uns i december förra året. Nu ligger priset på 1 150 dollar per uns.

 Det stigande priset är en faktor som kan haft betydelse för företagens bedömningar om framtiden. Tre av fyra guldföretag räknar nu med att deras långsiktiga produktion kommer att öka. Och 91 procent räknar med att guldpriset fortsätter uppåt i år.

 Samtidigt ser företagen också en del risker framöver. Stigande kostnader oroar vart fjärde företag. Energipriserna har rört sig upp och ner och den amerikanska dollarn har tappat mot andra valutor vilket lett till stigande arbetskostnader.

 Vart femte företag oroar sig också för geopolitiska risker, där nya sociala, politiska, ekonomiska och miljömässiga förändringar kan påverka gruvdriften.

FAKTA

40 procent i Sydafrika
Guld är ett metalliskt grundämne. Den kemiska beteckningen är Au, från latinets aurum.
Av de nu kända guldreserverna beräknas 40 procent finnas i Sydafrika, 35 procent i Brasilien och 15 procent i före detta Sovjetunionen.
Guldets vikt mäts i troy uns. Ett troy uns motsvarar 31,1 gram.

Källa. Nationalencyklopedin och Avanza (TT)