Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket tjänade cheferna 2008

Sveriges mest välbetalda vd:ar, de med en årsinkomst på över två miljoner kronor, fick se sina inkomster minska något 2008 jämfört med året före. 

Men börs-vd:arna fick ett kraftigt lönelyft. 

För de 1 000 mest välavlönade vd:arna minskade medianinkomsten med 0,2 procent till drygt 2,7 miljoner kronor, enligt en rapport från kreditupplysningsföretaget Soliditet. Det var främst bland dem som tjänade allra mest, över fem miljoner kronor, som inkomsterna sjönk.

 De 177 börs-vd:ar som ingår i undersökningen ökade däremot sina inkomster med 14,3 procent 2008 till över tre miljoner kronor, vilket bland annat bedöms bero på bonusar avseende högkonjunkturåret 2007.

 Den genomsnittlige vd:n får nöja sig med betydligt lägre inkomster än så. När samtliga aktiebolag räknas in hade median-vd:n en inkomst av tjänst på cirka 442 000 kronor, eller 36 800 kronor i månaden, 2008.

 "Tvärtemot vad många tror har de flesta vd:ar helt normala inkomster. Löneökningstakten på 3,7 procent är anmärkningsvärd låg, lägre än för vanliga inkomsttagare som fick en inkomstökning på 4,4 procent under 2008", skriver Soliditets egen vd, Krister Jörlén, i ett pressmeddelande.