Här är utbildningarna som ger jobb

Publicerad
Uppdaterad
Den som pluggar till läkare eller specialpedagog kan räkna med att få jobb, medan den som gett sig på en konstnärlig utbildning kan få det riktig svårt.
Här är hela listan - kolla in dina framtidschanser.
Om du pluggar till läkare kan du i stort setta vara säker på att du får jobb. Hela 95 procent av de nyutbildade läkarna etablerar sig på den svenska arbetsmarknaden inom 1-1,5 år, enligt en ny rapport från Högskoleverket.
Den som pluggar till specialpedagog och specialistsjuksköterska kan också skatta sig lycklig. Här är chansen att få jobb nästan lika stor.

Tungt för konstnärer

Några andra som ligger bra till är de som pluggar till apotekare, optiker och veterinär.
Värre är det för den som tar en magisterexeamen inom ett konstnärligt område - bara 21 procent får jobb inom 1-1,5 år. Andra konstnärliga utbildningar ligger också illa till, precis som tll exempel journalist- och språkexamen.Pluggar du till läkare, specialpedagog eller specilastisjuksköterska? Då kan du räkna med att få jobb. Foto: JUPITER IMAGES

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida