Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fordchef: Tiden talar för Geely

Chansen för att andra budgivare än kinesiska Geely ska få köpa Volvo Personvagnar krymper allt mer. 

- Tajmningen talar för Geely, säger John Fleming, Fords Europachef och ordförande i Volvo PV.

Men dörren är inte helt stängd.

 - Nej, det är den inte. Men min uppfattning är att vi kan få till stånd ett avslutande avtal med Geely snabbare än med någon annan, säger John Fleming när TT träffar honom på bilsalongen i Detroit.

 För Ford vill skynda sig att sälja Volvo. Bolaget har varit till salu i över ett år. Och även om både Ford och Volvo går bättre nu finns inga planer på att behålla Volvo i Fordfamiljen.

 - Det beror inte på Volvo, utan det är ett beslut för att Ford vill fokusera på sitt eget märke, säger John Fleming.

Längre bak i kön

 Sedan Ford i oktober offentliggjorde att Zhejiang Geely är så kallad favoriserad budgivare har konsortierna Jakob och Crown, båda uppbackade av tidigare Volvochefer, hamnat längre bak i kön. Men de är inte helt ute, enligt John Fleming.

 - Vi har ännu inte sålt, vi har inte ett klart avtal, så vi är nöjda med att det finns ett intresse, om det av någon anledning inte skulle gå vägen med Geely.

TT: Är det bara om förhandlingarna med Geely havererar som de andra kan komma in?

 - Det är svårt att svara på. Men ur Fords perspektiv är Geely den utvalda spekulanten.

TT: Vad är det för fel på de andras bud?

 - Det är inga fel, men Geely har hela tiden varit steget före i tid.

Kan avslutas under andra kvartalet


 Ford och Geely är redan överens om de kommersiella delarna. Nu väntar bland annat godkännande från kinesiska myndigheter. Frågan om Geelys tillverkning av Volvobilar i Kina ska också lösas. I dag byggs Volvobilar i Kina genom ett samarbete med en annan kinesisk tillverkare, Changan.

 - Vi tror att det tar till slutet av första kvartalet innan vi har ett definitivt avtal och affären kan i så fall avslutas helt under andra kvartalet, säger John Fleming.