Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Finansministern: Bankerna verkar ha stor hemläxa

Bankerna har mycket arbete framför sig om de ska leva upp till de nya bonusreglerna. En granskning som Finansinspektionen genomfört visar att nästan all utbetalning av rörliga ersättningar hade tjänats in under kort tid, mindre än ett år, och betalats ut inom ett år - stick i stäv med myndighetens nya hårdare regler där minst 60 procent av den rörliga ersättningen ska skjutas upp i minst tre år.

- De ersättningssystem som bankerna och försäkringsbolagen och andra finansiella institut har haft hittills stämmer inte särskilt bra med de regler som gäller från den 1 januari, säger Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson till TT.

 - Slutsatsen är att de måsta ändra sina system naturligtvis, fortsätter han.

 Det granskningen avser är utbetalningar av bonusar 2009 som är intjänade 2008.

 "Under hösten 2010 kommer Finansinspektionen göra en uppföljning av 2009 års kartläggning för att se vilka resultat på ersättningsstrukturen som anpassningen till det nya regelverket har medfört", skriver myndigheten i en promemoria som skickats till regeringen.

Reglerna inte påtänkta

 Per Håkansson vill däremot inte bekräfta att myndigheten kommit fram till att bonusutbetalningarna var större 2009 än året före trots krisen i finanssektorn, något som finansmarknadsminister Mats Odell säger sig ha fått uppgifter om från Finansinspektionen.

 - Jag har inga sådana siffror, jag har ingen koll på det, säger Håkansson som framhåller att utredningen inte är färdig än.

 De nya bonusreglerna var inte ens påtänkta under den period som Finansinspektionen (FI) har granskat, påpekar SEB:s informationsdirektör Viveka Hirdman-Ryrberg.

 - Men självklart kommer vi att följa förslaget till punkt och pricka. Det är ett stort jobb som väntar, säger hon.

Upprörd

 Finansmarknadsminister Mats Odell är upprörd över att bankerna, enligt uppgifter han fått av FI, betalat ut högre bonusersättningar under 2009, avseende intjänandeåret 2008, än året före. Men det gäller inte SEB, enligt Viveka Hirdman-Ryrberg.

 För intjänandeåret 2008 betalades 2,1 miljarder kronor i bonus, jämfört med 3 miljarder kronor året före.

 Även för 2009, med utbetalning 2010, ser bonusarna ut att bli lägre. Fram till och med tredje kvartalet hade banken satt av 1,5 miljarder kronor för kommande bonusutbetalningar till de anställda. Vid samma tidpunkt 2008 var motsvarande belopp 1,8 miljarder kronor, enligt Viveka Hirdman-Ryrberg.

Stor hemläxa

 Finansmarknadsminister Mats Odell anser att bankerna verkar ha en stor hemläxa om de ska lyckas leva upp till de nya reglerna för rörlig ersättning, eller bonusar, som infördes vid årsskiftet.

 - Finansinspektionens rapport visar vilket behov det finns av striktare bonussystem för svenska banker, säger Odell och syftar på att det var helt rätt att införa de nya reglerna med tanke på hur det såg ut förra året.

 - Vi vet att bankerna håller på och funderar men uppgifter om att de redan skulle ha ändrat systemen är tagna ur luften, säger Odell och hänvisar till vad företrädare för bankerna sagt till finansdepartementet under förra året och i medierna om att de nya reglerna egentligen inte skulle behövas.

 Odell vidhåller att Finansinspektionen delgivit honom preliminära siffror över bonusutbetalningar i bankerna 2009, intjänade under 2008, som säger att utbetalningarna var större både som andel av resultatet och i faktiska siffror än året före. Det anser Odell är förvånande och upprörande, med tanke på att det skedde när hela banksystemet svajade och fick stagas upp med insatser av offentliga organ och samhället i övrigt.

 - Svenska skattebetalare tog borgen för hela banksystemet och Riksbanken och Riksgälden sköt till likviditet som bidrog starkt till vinsterna i bankerna för 2008, säger Odell.

 Han säger sig vara övertygad om att utan det stödet, och garantier, hade krisen blivit mycket djupare.

"Har vidtaget åtgärder"

 Swedbank har redan kommit långt i omställningen av bonusreglerna i linje med Finansinspektionens nya regler, enligt bankens kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

 - Vi har vidtagit en rad åtgärder, bland annat har vi återtagit 200 miljoner kronor i intjänade bonus i Baltikum, säger han.

 I september tog styrelsen beslut som påminner om reglerna där bonus som är relaterad till risk ska spridas ut under längre tid.

 - Det innebär att det som betalas ut nu och framåt kommer att skjutas upp för dem som tar risk för banken, säger Backteman.

 Att bonusarnas storlek blev större 2009 än 2008 är inte så konstigt, även om det sticker i ögonen.

 - Så är det ju alltid. I slutet av varje konjunkturcykel får man alltid de största utbetalningarna, eftersom de kommer efter intjänandeperioden, säger Backteman.

 Bonusutbetalningarna 2010, för intjänandeåret 2009, kan också bli högre trots att Swedbank blöder kraftigt. Fram till och med tredje kvartalet hade Swedbank satt av drygt 400 miljoner kronor för kommande bonusutbetalningar. Det är något mer än under samma period 2008, enligt Backteman.

 Det hänger ihop med att affärsområdet Swedbank Markets gått strålande under 2009 till följd av det låga ränteläget och börsens återhämtning.