Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Affärskvinna sedan barnsben

Gunilla von Platen började som företagare redan som sjuåring, då hon sålde glass från glassbilen dubbelt så dyrt. Foto: SVERIGES RADIO
Entreprenören Gunilla von Platen har gjort en lång resa sedan familjens flykt från Turkiet.
Ändå blev åtta av de nio syskonen entreprenörer.

FAKTA

Våga ta för dig!


"Tjejer tenderar att undervärdera sig själva. När en kille får frågan hur duktig han är på engelska, på en anställningsintervju, framställer han det som om han är professor. En tjej säger att hon skulle behöva fräscha upp sina kunskaper trots att hon är jätteduktig."

Lyft fram varandra!


"Killar är duktiga på att dunka varandra i ryggen. Men när jag utser en tjej till chef är det alltid andra tjejer som ifrågasätter mitt val."

Våga göra fel!


"Det är en typisk tjejgrej att vara rädd för att göra fel. Men man lär sig av sina misstag."

Fredagens sommarpratare Gunilla von Platen började sitt företagande redan som sjuåring.
- Jag köpte glass från glassbilen och sålde den dubbelt så dyrt. Det gällde bara att skynda sig innan den smälte, berättar hon.

Bakgrunden en drivkraft

I dag är Gunilla von Platen 35 och vd för kundserviceföretaget Xzakt som hon grundade år 2000 och som i dag har 200 anställda.
- Jag har fått en drivkraft av min bakgrund - om jag ville ha något fick jag skaffa det själv. Jag har verkligen inte haft de bästa förutsättningarna.
Föräldrarna flydde från Turkiet på 70-talet, efter att Gunillas mamma blivit skjuten på ett bröllop.

Ingenting var gratis

- Jag har aldrig fått något gratis. Dessutom blev det en kulturkrock när vi kom hit - särskilt för mig som tjej. Men jag och mina syskon blev uppfostrade att göra rätt för oss och vara bra medmänniskor.
Och det var inte bara Gunilla som lyckades - åtta av de nio syskonen blev entreprenörer. Bland annat hittar man ett fastighetsbolag, en advokatbyrå och ett bageri i familjen.
- Mina föräldrar är väldigt stolta. Framför allt för att vi har klarat oss så bra helt på egna meriter.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!