Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 smarta tips inför intervjun

Rätt klädd? Tänkt på vad du vill säga? Det finns mycket du kan göra före intervjun för att öka dina chanser att lyckas.
Foto: IBL JUPITER

Att gå oförberedd till en anställningsintervju är bara att kasta bort tid. Det tycker Poolias rekryteringskonsult Kristina Jakobsson och ger tio nyttiga tips att ta till inför den stora dagen.

1. Läs på om företaget.

Hittar du ingen information kan du istället formulera frågor om företaget som du kan ställa under intervjun.

2. Förbered frågor. 

Frågorna behöver inte verka jättesmarta, utan ska istället visa att du är intresserad av jobbet. Det kan handla om arbetsuppgifterna och vem du kommer att samarbeta med till exempel.

3. Tänk på hur du vill presentera dig själv.

Vad är viktigt i din bakgrund när det gäller just det här jobbet? Det är viktigt att du vet det, så att du kan se till att föra fram det under intervjun.

4.  Vem ska du träffa?

 Beroende på om det är en extern rekryteringskonsult, företagets vd eller kanske en tekniker som håller i intervjun, kan du behöva presentera dig själv på olika sätt. Till exempel varierar intervjuarens detaljkunskap om tjänsten.

5. Tänk på styrkor och svagheter.

Det är stor sannolikhet att du får denna klassiska fråga, så se till att ha förberett ett svar.

6. Förbered ett löneanspråk.

Du bör vara förberedd om intervjuaren undrar vilken lön du vill ha.

7. Var hel och ren.

Försök se så representativ ut som möjligt. Var hel och ren och visa med dina kläder att du tycker att intervjun är ett viktigt tillfälle. Anpassa också kläderna efter vilken miljö du söker jobb i.

8. Passa tiden.

Se till att planera så att du kommer i tid. Skulle du trots allt bli försenad ska du inte vara rädd för att ringa och säga att du blir sen.

9. Hör gärna av dig.

Skulle det dyka upp frågor som du vill ha svar på innan intervjun, får du gärna ta kontakt med företaget.

10. Var förberedd på det mesta.

Det är inte alltid som den som ska intervjua dig hunnit upplysa om allt. Kanske kommer du att få göra ett test, bli fotad eller intervjuas av flera personer. Var medveten om det, så att du inte blir chockad.