Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

KD vill att dieselpriset sänks med tre kronor

Om hela Sverige ska leva krävs det att människor har råd att använda sin bil menar Kristdemokraterna som i dag presenterar förslag på att reduktionsplikten för diesel ska sänkas. 

– Priset vid pump kan sänkas med tre kronor, säger Ebba Busch., säger Ebba Busch. 

I början av veckan låg dieselpriset strax under 21 kronor litern och nådde ny rekordnivå på torsdagen. Priset har stigit sedan årsskiftet, bland annat på grund av reduktionsplikten.

Kristdemokraterna presenterar nu ett förslag på att reduktionsplikten för diesel ska sänkas. 

– Vi vill sänka kravet på förnyelsebart i drivmedel. Effekten detta får att priset vid pump kan sänkas med tre kronor, säger Ebba Busch. 

Kristdemokraterna (KD) vill att Sveriges nationella mål för reduktionsplikten för diesel ska sänkas till 14 procent.

Sverige har i dag ett krav på inblandning av biobränsle i bensin och diesel som är större än vad EU har som mål. EU-målet är 14 procents inblandning 2030. Sverige har sedan årsskiftet 30,5 procents inblandning i diesel. Vid 2030 vill regeringen att Sverige ska ligga på 66 procents inblandning, och räknar med att priset kommer att gå upp med ytterligare 6 -7 kronor.  

Det har bidragit till en prischock på diesel menar Kristdemokraterna som säger att priset på drivmedel måste ner för att hela Sverige ska kunna leva.