Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Systrarnas fem favoritrecept

Löjromscheesecake med räkor.

Studentmottagning, fördrink eller professionellt mingel?
Oavsett vad du är ute efter kommer systrarna Eisenman att hjälpa dig.
Här bjuder de både på sina bästa tips inför festen - och sina fem favoritrecept.

FAKTA

Systrarna Eisenman: Så fixar du bjudningen
1. Planera väl! När dina gäster kommer ska du stå ombytt och klar med ett glas vin i handen och välkomna dem - du ska inte stå i köket och stressa med de sista förberedelserna! I slutet av varje recept i boken får man tips på hur långt i förväg man kan göra iordning just det receptet. Vissa tilltugg måste göras i sista minuten medan vissa kan göras lång tid i förväg och förvaras i kylskåpet/frysen.

2. Se till att ha en bra blandning av tilltugg som passar alla dina gäster. Tänk efter om någon av gästerna är t ex vegetarian eller har några intoleranser eller allergier.

3. Istället för att göra massor av olika sorters tilltugg är det bättre att välja färre sorter men gör fler av dessa istället. Tänk på att de flesta gäster gärna tar fler av samma tilltugg!

4. Ha gärna lite hemgjorda snacks - som t ex goda nötblandningar som "backup" ifall tilltuggen tar slut.

5. Se till att ha goda alkoholfria alternativ - bara för att man är gravid, kör eller helt enkelt inte dricker alkohol så betyder det inte att man bara vill dricka Ramlösa. I boken finns recept på flera goda alkoholfria cocktails.

6. Om du ska ha en stor fest - unna dig att hyra in personal (det kan vara grannens tonårsdotter). Du har ju inte bara fest för att dina gäster ska roa sig - även du ska ha roligt och inte stå i köket och slava eller gå och städa hela festen.

Köp "Mingelmat" billigt och fraktfritt här!

Det systrarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman inte vet om en mingelbjudning är inte värt att veta. Det förstår man snabbt när man bläddrar i deras tjocka och matiga bok “Systrarna Eisenmans mingelmat”. Här finns hela 565 recept på snittar, snacks och smårätter tydligt uppdelade i kategorier som “Tapas & meze”, “Pajer & plättar” och “Bröd & röror”. Kanapéer, crostinis, osttallrikar, sallader, smörrebröd, soppor, spett, dumplings… du hittar allt från läckra klassiker till spännande idéer du inte lär ha smakat tidigare. De vackra bilderna gör att man genast blir sugen på att ringa runt för att bjuda in till nästa fest.

Dessutom delar systrarna med sig av smarta tips på allt du kan tänka dig – och allt du inte har tänkt på.

 

Systrarnas fem favoritrecept ur boken:

 
Kronärtskocka med kräft- och fänkålsröra
Ca 24 stycken
Tidsåtgång: ca 1 timme och 15 minuter
 
1 kronärtskocka
200 g kräftstjärtar, finhackade

2dl finhackad fänkål

50 g fetaost, smulad

1⁄2 rödlök, finhackad
1 lime,
färskpressad saft

2msk hackad persilja

Koka kronärtskockan: Lägg den i en stor gryta och häll på vatten så att den täcks. Salta lätt. Koka i 30–50 minuter. Koktiden beror på kronärtskockans storlek. Den är klar när det går lätt att rycka bort bladen. Låt kallna.

Rör ihop alla övriga ingredienser till kräft- och fänkålsröran.

Dra av alla blad på kronärtskockan. Lägg upp på ett fat och fördela röran på bladen.

I förväg? Den kokta kronärtskockan och fyllningen kan förvaras var för sig i kylskåpet i 1 dygn. Gör färdigt inför serveringen.

 
Steak tartare - Råbiff
Ca 24 portioner
Tidsåtgång:
ca 30 minuter

ca 600 g oxfilé, kylskåpskall
2 äggulor
2 msk dijonsenap
1 tsk worcestershiresås
ca 1⁄2 dl majsolja
ca 1 tsk konjak
några droppar tabasco

salt och peppar

2 msk finhackade cornichoner

2 msk finhackad kapris

2 msk finhackad persilja

1⁄2 dl finhackad rödlök

ca 6 skivor mörkt eller ljust bröd, persilja, finhackad rödlök och stor kapris till garnering.

Hacka köttet så fint som möjligt. Blanda äggulor, dijonsenap och worcesterhiresås.

Häll ner oljan i en tunn stråle under vispning. Rör ner konjak och smaka av med tabasco och salt och peppar. Rör ner cornichoner, kapris, persilja och rödlök. Tillsätt köttet och blanda väl.

Stansa ut en bit bröd med en utstansningsring. Låt ringen sitta kvar och fyll den med röra. Tryck till röran och lyft sedan försiktigt upp ringen. Garnera med persilja, rödlök och kapris.

I förväg? Kan förvars i kylskåp ca 2 timmar.
 
Löjromscheesecake med räkor
ca 32 bitar
Tidsåtgång: ca 30 minuter + 3 timmars kylning

ca 200g kavring
75 g smör, smält

4 gelatinblad
1 dl crème fraiche
300g philadelphiaost

1⁄2 rödlök, finhackad

ca 80 g löjrom eller stenbitsrom

1 tsk citronskal + 1 tsk färskpressad citronsaft salt och vitpeppar
32 räkor (ca 300 g räkor med skal)
1 dl finhackad gräslök till garnering
skivade rädisor till garnering

Klä fyra små pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter, med plastfolie. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Mixa kavringen i matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut smulorna i botten på formarna.

Rör ihop crème fraiche, philadelphiaost, rödlök, rom, citronskal och citronsaft till en kräm. Smaka av med salt och vitpeppar.

Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och smält dem på svag värme med lite av vattnet. Blanda ner det smälta gelatinet i resten av krämen. Bred ut fyllningen över kavringsbotten. Låt stå kallt i minst 3 timmar eller tills fyllningen stelnar.

Skala räkorna.

När fyllningen har stelnat, lyft försiktigt upp cheesecaken med hjälp av plastfolien. Strö gräslök över pajerna och tryck till lite lätt så att den fastnar. Blöt en kniv i varmt vatten och skär upp i små tårtbitar. Garnera med räkor och rädisor.

Tips! Det går också bra att göra cheesecaken i en rektangulär form klädd i plastfolie. Skär sedan i rutor.

I förväg? Cheesecaken kan göras och räkorna skalas dagen innan och förvaras i kylskåpet. Garnera med räkor, gräslök och rädisor några timmar före servering.
 
Ostron med diverse såser
12 ostron
Tidsåtgång: ca 30 minuter + 5 minuter för valfri sås
 

Ostron ska öppnas försiktigt. Det sägs att den vanligaste skadan på akutmottagningarna i Frankrike är män som kommer in med skärsår på händerna efter att ha öppnat ostron!

Använd en ostronkniv eller en kniv med kort och spetsigt blad. Ta ett stadigt grepp med en kökshandduk om ostronet, med den platta sidan upp. Tryck in kniven vid muskelfästet – arbeta från dig själv – och vrid kniven tills locket bryts upp. För sedan kniven längs skalets öppning för att skära av muskelfästet. Var försiktig, det är lätt att skära sig på det vassa skalet. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut.

Servera ostronet på en bädd av is med en eller flera såser.

 
4 Ostronsåser:
1. Mignonette (ca 1 dl)
1 dl rödvinsvinäger
1 schalottenlök finhackad
salt och svartpeppar

citronklyftor

Rör ihop vinäger och lök och smaka av med salt och peppar. Servera med citronklyftor att pressa över.

2. Chili- & sesamsås (ca 1 dl)

1⁄2 dl sweet chilisås
2 tsk sesamolja
1 msk färskpressad
limesaft
1 tsk vatten

Rör ihop alla ingredienser.

3. Ingefärssås                (ca 1 dl)
3 msk risvinäger

2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk finhackad salladslök
2 tsk ljus kinesisk soja

Rör ihop alla ingredienser.

 
3. Dragon- & senapssås (ca 1 1⁄2 dl)
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
1⁄2 msk grov senap

1 msk hackad dragon salt och peppar

Blanda majonnäs, senap och dragon. Smaka av med salt och peppar.

 
4. Citrongranité

3 dl färskpressad citronsaft
1 dl rödvinsvinäger
Blanda citronsaft och vinäger och frys in. Skrapa på granitén med en gaffel när den är genomfryst. Lägg upp den på ostronen och servera direkt.

I förväg? Ostronen kan ligga öppnade på is i en timme. Såserna kan förvaras i kylskåpet i cirka 2 dygn. Granitén kan förvaras i frysen i flera månader.

 
Potatis- och rotfruktschips
ca 1 liter
Tidsåtgång: ca 40 minuter

ca 500 g fast potatis eller rotfrukter som jordärtskocka, betor, morot eller palsternacka.
1 liter rapsolja till fritering
salt
 

Skiva potatisen eller rotfrukten flortunt på mandolin, i matberedare, på rivjärn eller med en vass osthyvel.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till cirka 180 grader. Fritera skivorna i omgångar tills de är gyllenbruna och knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. Strö över vanligt salt, flingsalt eller smaksatt salt.

Tips! Med potatissorten Blå Kongo blir chipsen vackert lila.

I förväg? Chipsen är godast nyfriterade, men håller sig i ca 1 dygn om de förvaras luftigt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!