Zlatan visar upp sig med Silvio Berlusconi

Här är siffrorna från Zlatan Ibrahimovics karriär.
Zlatan Ibrahimovic och Silvio Berlusconi.
Foto: Skärmdump / Instagram / @iamzlatanibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic sågades för sitt kritiska utspel om LeBron James politiska engagemang.

”Håll dig borta från det”.

Nu poserar han själv med Silvio Berlusconi. 

Den italienske politikern som är god vän med Vladimir Putin – och som nyligen hävdade att den ryske presidenten ”pressades” till invasionen av Ukraina.

Den tidigare italienska premiärministern Silvio Berlusconi har under flera decennier varit skandalomsusad och stått i centrum för flera muthärvor och sexskandaler. 

86-årige Berlusconi, som grundade det konservativa partiet Forza Italia, har i samband med höstens val i Italien flankerat Giorgia Meloni och hennes högernationalistiska Italiens bröder (Fratelli d’Italia FDI). 

Meloni som utropade sig till segrare i valet har bland annat varit öppet kritisk mot abort och HBTQ-rörelsen. Nu är Berlusconi och hans parti Forza Italia tillsammans med Lega en del av högerkoalitionen som kommer bilda ny regering i Italien.

Men Berlusconi har inte bara ägnat sig åt politik. Han är en stor mediemogul och var mellan åren 1986 och 2017 ägare av fotbollslaget Milan. Under Zlatan Ibrahimovics år i klubben har de båda ofta synts på bilder tillsammans.

Numera är Berlusconi ägare av den italienska fotbollsklubben AC Monza som i våras tog steget upp till Serie A.

Zlatan: ”Historien kan inte raderas”

På tisdagskvällen la den svenske storstjärnan upp en bild ihop med Berlusconi på Instagram. På bilden sitter Zlatan på en stol med den tidigare premiärministern ståendes bakom honom.

”Historien kan inte raderas … och framtiden är inte skriven”, skriver han i inlägget.

Zlatan har även lagt upp en Instagram-story tillsammans med Berlusconi. Där skriver storstjärnan mystiskt: ”Fortsättning följer”.

Bilden kommer drygt 1,5 år efter att Zlatan Ibrahimovic skapade stora rubriker över hela idrottsvärlden, inte minst i USA.

Detta efter att han kritiserat världens störste basketstjärna LeBron James för dennes politiska engagemang vid sidan av planen.

– Han är fenomenal på det han gör. Men jag gillar inte när folk som har någon slags status sysslar med politik på samma gång. Jag menar, gör det du är bra på. Håll dig till det du gör. Jag spelar fotboll eftersom det är det jag är bäst på. Jag sysslar inte med politik, sa Ibrahimovic till Discovery +.

LeBron James var inte sen att svara.

– Det är roligt att just han säger det. Han var väl likadan 2018 i Sverige, han pratade om exakt samma saker. Hans efternamn är inte likadant som andras, så han upplevde att det pågick rasism ute på planen, sa James enligt CBS.

– Jag är fel kille att ge sig på, eftersom jag har gjort min hemläxa. Jag kommer aldrig sluta prata om saker som är fel.

Nu kritiseras Ibrahimovic för sin bild med Berlusconi.

Känslan när du kritiserar LeBron James för att bland ihop sport och politik, för att sen ta ett foto tillsammans med Berlusconi, som legitimerat Rysslands invasion och kommit till makten med en högerextrem biljett”, skriver journalisten Musa Okwonga på Twitter. 

Berlusconi god vän till Putin

Silivio Berlusconi har i många år varit nära vän med Rysslands president Vladimir Putin.

Bland annat ska Putin ha besökt Berlusconi i dennes lyxhus på Sardinien. Berlusconi har i sin tur poserat på bild tillsammans med Putin under ett besök till Krim 2015, alltså efter den väpnade annekteringen av den ukrainska halvön.


Silvio Berlusconi och Vladimir Putin under en måltid i ryska Krasnaya Polyana, 2012.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP RIA NOVOSTI RUSSIAN GOVERNMENT

Nyligen uppmärksammades Berlusconi då han i italiensk tv försvarade Putins agerande. Han menade att den ryske presidenten ”pressades” att gå in i Ukraina – av sitt parti, sina ministrar, ryska medier, den ryska befolkningen och proryska separatister i Donbass.

Berlusconi har också, precis som Putin, använt sig av termen ”specialoperation” när han pratat om det ryska invasionskriget i Ukraina.

– Trupperna skulle bara gå in i Kiev på en vecka, ersätta Zelenskyj-regeringen med vettiga människor och en vecka senare återvända hem, sa han enligt nyhetsbyrån Ansa.

– I stället mötte de oväntat stort motstånd, som sedan matades med alla möjliga vapen från väst.


Berlusconi och Putin på Krimhalvön 2015. Berlusconi reste dit för att hedra de sardinska soldater som stupat i kriget.
Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP POOL PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Silivio Berlusconi har under de senaste dagarna också påstått sig vara ”besviken och ledsen” över Vladimir Putins krig.

– Jag har känt honom i 20 år och han har alltid framstått som en demokrat och en fredlig man för mig, sa 85-åringen på ett partimöte för högerpartiet Forza Italia i Rom.


”Fortsättning följer”, skriver Zlatan i en Instagram-story tillsammans med Berlusconi.
Foto: Skärmdump / Instagram / @iamzlatanibrahimovic
Se brandtalet efter ligatiteln.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.