"Zlatan är inte svensk"

Publicerad
Uppdaterad
Henke Larsson är svensk.
Men inte Zlatan Ibrahimovic.
Det hävdar sverigedemokraternas talesman för invandringspolitik - Mattias Karlsson.
- Han har ett kroppspråk som jag inte uppfattar som direkt svenskt, säger han till Ekot.
Sverigedemokraterna håller på att ta fram ett nytt program för sin invandringspolitik, ett arbete som har letts av Mattias Karlsson._I en intervju med Ekot berättar han att han uppfattar Manchester Uniteds och Helsingborgs fotbollsspelare Henrik Larsson som svensk – men inte Interspelaren Zlatan Ibrahimovic._
- Han har en attityd som på många sätt inte känns svensk, han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt, säger Mattias Karlsson.

"Ingen svensk identitet"

Expressen.se får senare på onsdagseftermiddagen tag i Karlsson, som vill förklara sitt uttalande.
- I Zlatans fall finns det vissa saker som talar för att han inte har en övervägande svensk identitet, exempelvis att han har behållit sitt bosniska medborgarskap jämte det svenska.
Att han enligt uppgift ska ha sökt till det bosniska landslaget före det svenska. Att han av rent personliga skäl har vägrat att spela i det svenska landslaget.
Om man har ett kroppsspråk som inte är typiskt svenskt, är man diskvalificerad från att vara svensk medborgare då?
- Det menar jag absolut inte. Däremot påverkar det uppfattningen av en person, men det har ingen praktisk politisk betydelse.
Varför över huvud taget tala om det då?
I ett större perspektiv spelar det ändå roll. Om vi fortsätter att ha en massinvandringspolitik och i förlängningen får en situation där hälften av befolkningen eller ännu fler inte ser sig som svenskar längre, då kommer det att få betydelse för då kommer identifikationen i samhället att minska. Hela välfärdsmodellen bygger på stor samhörighet och identitet bland befolkningen.
Betyder det här att man inte ska få ha dubbelt medborgarskap längre?
- Ja, det betyder det. Om man spetsar till det kan det ju uppstå jobbiga situationer med en person som har dubbla lojaliteter. I en avgörande match med två länder där man känner starkt för båda kan det uppstå tvivel hos åskådare och andra huruvida man gör sitt bästa.

"Inte ensam"

Tror ni verkligen det här på fullaste allvar?
- Jag kan själv tänka mig in i den situation, men bara det att misstanken skulle uppstå är jättetråkigt.
Så här står det i partiets nya program:_”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet och som av~sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.”_
- Jag kan inte säga vem som är svensk eller inte, men under hela Zlatans karriär har man skrivit om det här att Zlatan är osvensk. Om man söker på Zlatan och osvensk får man 4 740 träffar. Söker man på Henke Larsson får man 73 träffar. Så jag är inte ensam om att tycka det här, säger Karlsson.
Hur ska man egentligen kunna definiera vad som är svenskhet?
Det är jättesvårt, men samtidigt betyder det inte att svenskheten inte finns. Zlatan brukar användas som gränsfall för att påvisa att svenskhet inte existerar. Det är som att påvisa att natt och dag inte finns därför att det finns gryning och skymning och det går inte att säga exakt när något går över till någonting annat.
Vi lever i ett globalt samhälle. Hur ska Sverige fungera i en sån värld om vi ska stänga in oss med hårda regler om vem som ska få vara svensk?
- Vad gäller globaliseringen så innebär det också att identitet förstärks. Det är ofta i relatione till den andre som man upptäcker identiteten.
Wayne Seretis
Wayne Seretis

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag