Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det har varit en lång promenad av skam”

I dag hålls rättegången mot Göran Zachrisson efter grovt rattfylleri.
Göran Zachrisson erkände omedelbart brottet under förhandlingen på fredagen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
”Jag var korkad nog att erbjuda min vän skjuts hem. Det är det mest idiotiska jag gjort i mitt liv”, säger Göran Zachrisson.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Rättegången inleddes på fredagen i Attunda tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Göran Zachrisson är bland annat golfkommentator.Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Göran Zachrisson, 81, var berusad när han körde upp på trottoarkanten och sedan in i en annan bil.

På fredagen hölls rättegången mot tv-profilen – och åklagaren yrkade på fängelsestraff för grovt rattfylleri. 

– Ett fängelsestraff tror jag skulle göra mig sämre, helt fysiskt tror jag inte att jag klarar det, säger Göran Zachrisson. 

Det var den 4 december i fjol som polisen larmades till Djursholmstorg efter en trafikolycka. Under en vinglig färd hade en bilist först åkt upp på trottoarkanten och sedan, i låg hastighet, kört in i en annan bil.

På platsen pekade flera vittnen ut tv-profilen och golfkommentatorn Göran Zachrisson som den ostadige föraren.

Polispatrullen utförde ett utandningstest, och Zachrisson blåste då 0,66 milligram/liter – 0,16 milligram över gränsen för vad som klassas som grovt rattfylleri. 0,50 milligram motsvarar ungefär 1,0 promille i blodet.

”Ångrat varje sekund”

På fredagen hölls rättegången mot Zachrisson som stått åtalad för grovt rattfylleri. 

Tv-profilen anlände till Attunda tingsrätt strax före klockan 9 på morgonen. En halvtimme senare inleddes förhandlingen.

Zachrisson erkände då, via sin advokat, åtalspunkten om grovt rattfylleri. Han berättade att han haft en vän på besök, bjudit på middag och att de båda hade druckit drinkar och vin.

– Jag var korkad nog att erbjuda min vän skjuts hem. Det är det mest idiotiska jag gjort i mitt liv.

– Jag har ångrat varje sekund sedan dess och det gör jag fortfarande.

TV-profilen Göran Zachrisson åtalad för grovt rattfylleri.
”Jag var korkad nog att erbjuda min vän skjuts hem. Det är det mest idiotiska jag gjort i mitt liv”, säger Göran Zachrisson.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Berättade själv efteråt

Erkännandet var väntat. Redan kort efter att händelsen skedde i december i fjol gick Zachrisson själv ut och berättade att han kört berusad.

– Jag var dum. De säger omkring mig att jag inte är den förste och inte den siste heller. Men jag ser inte min roll som en del av det hela, utan bara som mitt misstag. Och det är det jag lider av, sa han då.

Göran Zachrissons förlorade sin hustru Gunilla i cancer. Nyligen dog även sonen Jonas, 53 år gammal, efter att ha varit sjuk i cancer i flera år. Under rättegången fick tv-kommentatorn frågan om hur månaderna innan rattfyllan var för honom.

– Massiv sorg.

Samtidigt började tårarna rinna nerför hans kind.

– Nu ska jag bli helt fri från alkohol. Det är ett ok att bära.

– Jag har bestämt mig. Nu får det vara nog. Jag ska inte slarva bort mina sista år. Jag kan inte riskera att något händer med jycken. Hon är min bästa vän. Hon är där hela tiden.

Orolig för fängelsestraff

Under fredagens förhandling yrkade åklagaren på en månads fängelse.

Ett besked som tog hårt på Zachrisson som mötte media efteråt:

– Jag vågar inte ens tänka så långt, för jag tror inte att jag klarar det faktiskt. 

– Jag är totalt omtumlad och sen meningen är väl att samhället ska fungera så att vi kan få en chans att gå vidare i livet och utvecklas och undvika sådant här och bli bättre människor. Ett fängelsestraff tror jag skulle göra mig sämre, helt fysiskt tror jag inte att jag klarar det. 

Hur var det att sitta i rätten?

– Förfärligt. De senaste tio månader har varit en enda promenad med skam. 

Göran Zachrisson berättade också om vad han upplevt varit jobbigast med processen:
– Dels att det än en gång bekräftas att jag har gjort bort mig, men jag tänker på vad som hände med Gunilla och Jonas och då tänker jag på jyckens blick när hon sitter och lägger huvudet på sned och då tänker jag att nu är du mitt enda ansvar här hemma och nu måste vi ta hand om det här och jag kan inte hantera det, det är för mycket att bära för en äldre människa. 

– Och jag vill inte tänka att jag slängt bort ett helt liv, jag vill inte att det ska sluta så.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.