Foto: Jens L'EstradeFoto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade
Foto: Jens L'EstradeFoto: Jens L'Estrade
 Foto: Jens L'Estrade
Foto: Sven LindwallFoto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

Zachrisson: "Årets prestation är störst"

Publicerad

Idrottsgalan är viktigare än Nobelfesten.

Det hävdar Göran Zachrisson, 77.

Och vem som ska ha årets Jerringpris är han på det klara med.

– Det Sarah Sjöström har gjort är en makalös prestation, säger tv-veteranen.

Saknaden efter frun Gunilla som gick bort för tre och ett halvt år sedan finns där varje dag men Göran Zachrisson säger att han håller huvudet uppe.

– Det klart att det blir tomt och tyst när den personen som man har varit gift med i 50 år är borta. Saknaden finns där hela tiden men den kommer i olika portioner nu, säger Zachrisson som trots att han passerade pensionsåldern för tolv år sedan fortfarande jobbar.

– Det måste jag för mitt eget välbefinnande, jag vill jobba, säger Zachrisson som just nu har lånat ut sin röst till Idrottsgalan.

– De ville ha hjälp med några speakar inför galan och jag ställer gärna upp i det här fallet. Jag gillar Idrottsgalan och tycker att den är oerhört viktigt, viktigare än Nobelfesten. Den är bara till för en liten skara, idrotten är för alla.

Varför är Idrottsgalan så betydelsefull?

– Det är ett fantastiskt tillfälle att hylla idrotten. Globen är som en katedral den kvällen, alla är där och de finns en ömsesidig värme och respekt. Och det är en gala som berör människor, inte bara de som är på plats.

Kämpar med lackskor

Göran Zachrisson har tappat räkningen på hur många gånger han har varit på Idrottsgalan men minnena är många och fina.

Det mest bestående minnet är de återkommande mötena med andra idrottsprofiler.

– Jag har haft många fina samtal under åren, säger Zachrisson som däremot inte har något dåligt minne från Idrottsgalan.

– Det enda som brukar vara lite kämpigt är att stå i lackskor och vänta på en taxi efter galan. Men det kan jag leva med en sådan kväll.

Större än Bragdguldet

Göran Zachrisson sitter i svenska idrottsakademin vilket betyder att han har rösträtt i de olika priskategorierna.

– Men vi i akademin vet lika lite som ni andra, de är först på galakvällen som vi vet vilka som vinner, säger Zachrisson och avslöjar vilket svenskt idrottspris han tycker väger tyngst.

– "Årets prestation". Det är ett mer prestigefullt pris än både Bragdguldet och Jerringpriset, menar Zachrisson men utan att berätta vem han har lagt sin röst på.

Jerringpriset är tv-veteranen dock ganska säker på vem som plockar hem.

– Det Sarah Sjöström har gjort det gångna året är makalöst. Simning är en oerhört krävande sport och jag är mycket imponerad av hennes insats. Jag tror att hon kommer få folkets röst och ta hem Jerringpriset.

Redo för Rio

För egen del satsar Göran Zachrisson mot Rio och OS i augusti. Där ska han jobba för Viasat precis som han gjorde under OS i Sotji.

– Jag bävar redan för flygresan men för övrigt ska det bli väldigt kul. Att kommentera golf blir min huvudsysselsättning men jag kommer att göra en del annat också, Zachrisson som dock lär få skaffa hundvakt under veckorna i Brasilien.

– Min älskade hund Raja dog för ett tag sedan men jag har skaffat en ny hund nu. Det är samma ras (en west highland terrier) och hon heter Greta.

– Att ha hund är ett stort ansvar men också ett fantastiskt sällskap. Det gör att jag inte känner mig så ensam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag