Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Ytterst beklämmande – skadar svensk idrott”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: GRAHAM HUGHES / AP CP

Det svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm har tvingats stänga ner delar av sin verksamhet på grund av brott mot Wadas regler. 

Nu rasar Saila Quicklund, Moderaternas idrottspolitiska talesperson, mot det svenska antidopingarbetet. 

– Det är ytterst beklämmande, säger Quicklund. 

Via ett pressmeddelande bekräftade det internationella antidopingorganisationen Wada att man har utdelat en partiell avstängning till det svenska antidopinglaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. 

Laboratoriet är inte längre betrodda att utföra så kallade C/C/IRMS-tester. 

– Vi har gjort ett misstag när det gäller ett kontrollprov, sa Magnus Ericsson, chef för Dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge, om ärendet. 

– Det är aldrig roligt att hamna i media i dåliga ordalag, så det är en dålig grej.

”Ytterst beklämmande”

Saila Quicklund, Moderaternas idrottspolitiska talesperson, reagerade när hon såg rubrikerna kring Karolinska universitetssjukhusets dopingavdelning. 

– Det är ytterst beklämmande att man stänger ner labbet. Att vi har gått från att vara ett föregångsland till det här läget. Det är ytterst allvarligt och det skadar svensk idrott, säger Quicklund. 

– Wada har tidigare kritiserat Sverige på fjorton punkter, då man bland annat tog upp att det är för få tester och felaktiga procedurer. Lägger man till det här stärker det vår tes att Sverige borde se över att skapa en oberoende antidopingorganisation. Det handlar om att bevara trovärdigheten för svensk idrott. Arne Ljungqvist har gjort ett fantastiskt arbete där i många år och det är på väg att raseras. Vi har varit i framkant i de här frågorna, och nu riskerar vi att klassas som en b-nation.

Ställer krav på regeringen

Quicklund menar att idrottsminister Annika Strandhäll (S) bör agera för att stärka upp det svenska antidopingarbetet. 

– Det ligger idrottsministerns ansvar att ta uppföljning på det här, i dialog med Riksidrottsförbundet. Hon måste agera. Vi har varit otroligt offensiva i den här frågan i Moderaterna.

Menar ni att bristerna i det svenska antidopingarbetet kan ha lett till att man har missat svenska dopingfall?

– Det kan inte jag säga, jag har inte den insynen. Men om Wada kritiserar Sverige på fjorton punkter så är det allvarligt. Och det som händer i dag visar att man måste ta ett krafttag kring svenskt antidopingarbete. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.