Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wilma, 22, överväldigad av fina stödet: ”Chockad”

Wilma Ekwall tillsammans med lillasystern Tindra och Hannah Ekwall.
Foto: Privat
Hannah Ekwall gick nyligen bort i cancer, endast 39 år gammal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Wilma Ekwall, 22, kan knappt tro sina ögon.

– Jag är chockad, jättetacksam och överväldigad. Vi får aldrig glömma Hannah, säger hon.

Hennes insamling till Cancerfonden, startad till minne av bonusmamman Hannah Ekwall, är efter ett dygn uppe i nära 400 000 kronor.

Under en längre tid berättade makarna Hannah och Patrick Ekwall öppet om familjens kamp. 

I slutet av förra året kom Hannahs cancer tillbaka. 

Den här gången hade den spridit sig till levern – och den här gången var den obotlig. I lördags meddelade Patrick Ekwall att hustrun somnat in, endast 39 år gammal.

”Vi är bottenlöst förtvivlade, vi har förlorat en oerhört älskad mamma, en underbar kärlek och levnadsglad människa som bara ville hjälpa andra och sprida glädje”, skrev han på Instagram. 

Under måndagen startade Hannahs bonusdotter Wilma Ekwall, 22, en insamling till Cancerfonden i Hannahs namn och målsättningen sattes till 5 000 kronor. Ett dygn senare är insamlingen uppe i nära 400 000 kronor.

– Jag är chockad. Jag hade varit glad för 100 kronor, varenda liten krona och vartenda litet öre hade gjort skillnad. Jag blir väldigt rörd. Det här är det fina i allt det hemska som vi går igenom, man blir alldeles varm i hjärtat över hur fina människor är, säger hon.

Wilma Ekwall: ”Man blir överrumplad”

Hannah och Patrick Ekwall berättade öppet om sjukdomen på sociala medier och responsen efter hennes bortgång har varit överväldigande för familjen. Vid sidan av insamlingen har många hört av sig för att visa sitt stöd.

– Hon var så stolt över hur många andra bröstcancerdrabbade kvinnor i hennes situation som hörde av sig och beskrev hur hon hjälpte dem med sin öppenhet och positiva anda. Ibland var hon gladare för deras skull än sina egna framsteg. Det säger en hel del om Hannah, har Patrick Ekwall tidigare sagt. 


Hannah Ekwall tillsammans med bonusdottern Wilma.
Foto: Privat

Dottern Wilma fyller i:

– Hannah berättade för mig att hon fick nya, fantastiska vänner under den tunga tiden. Att hon fick stöd från personer utifrån som var med om liknande saker och jag och pappa känner samma sak nu, det är fantastiskt hur vänliga och fina människor är där ute. Man blir överrumplad. Att någon tar sig tid att skriva till mig eller pappa eller vad det nu kan vara. Jag är jättetacksam.

”Hon tog in mig i sitt liv och älskade mig”

Wilma var nio år gammal då pappan träffade sin blivande hustru. 2017 gifte paret sig i Los Angeles.

– Jag tror att folk blir berörda av att en ung mamma rycks bort alldeles för tidigt. Hon har varit en fantastisk kvinnlig förebild i hela mitt liv, jag är så tacksam att pappa träffade henne och vi hade en fantastisk relation hela vägen, säger Wilma Ekwall.

Hon fortsätter:

– Hannah har varit en vän, en syster, en mamma. Hon var väldigt, väldigt viktig för mig. Vi var så nära. Så jag är tacksam över att hon tog in mig i sitt liv och älskade mig, det är helt fantastiskt. Jag vet att det har funnits människor som ifrågasatt och sagt: Men hur kan man älska någon annans barn så? Men för henne var det så självklart.

Tillsammans med den insamling som makarna Ekwall själva startade för en tid sedan närmar man sig en halv miljon kronor insamlade till Cancerfonden.

Wilma Ekwall avslutar:

– Vi får aldrig glömma Hannah. Sådant här ska inte få hända någon och forskningen måste gå framåt, vi måste få ett slut på det här nu.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.