Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wenström: ”Har valt att investera det vi tjänat”

Ola Wenström: "Viktigt att kunna ha en avknapp"
Viasat-ankaret Ola Wenström med sin stora kärlek Lotta som han träffade i slutet av 1980-talet.Foto: PRIVAT
Puss min hjälte. Ola Wenström och Viasat vann för några veckor sedan en kristall för årets sportproduktion. Här får han en grattispuss av sin fru Lotta. Foto: Robert Eklund/ Roja Studios
Härlig miljö. Lotta Wenström har ritat familjens hus på 190 kvadratmeter i skånska Viken.Foto: Lotta Wenström
Med havet som granne. Ola Wenström har bara tio meter till Öresund och havet.Foto: Lotta Wenström
Älskar sin hund. Viasatankaret Ola Wenström med familjens hund Syrran.Foto: Thomas Kingdahl
Hunden Syrran kom till familjen tidigare i somras. Här är Syrran med Lotta och Ola Wenström.Foto: Thomas Kingdahl
Familjeprojekt. Ola och Lotta Wenström har flera projekt på gång. Ett hus i Jupiter som ska inredas och en restaurang i Viken som ska öppnas nästa sommar.Foto: Thomas Kingdahl
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 9

VIKEN. Havet är i uppror. Ett vackert skådespel pågår i Öresund.

Ola Wenström, 52, blickar ut mot havet från sitt drömhus i skånska Viken. Han njuter av tillvaron.

SportExpressen hälsade på hemma hos Viasat-ankaret.

Det blev ett samtal om kärleken till Lotta, nya miljonprojekt - och trovärdighet.

– Jag vårdar mitt varumärke och tackar nej till underhållningsprogram, säger Ola Wenström.

Det har gått tre decennier sedan Ola Wenström började som frilansreporter på Radio Stockholm.

– Titta här, jag har tagit bilder från blocket jag hade när jag bevakade mina första matcher.

Han fick 500 kronor för jobbet i oktober 1989. En match mellan Södertälje och Brynäs i elitserien i ishockey. Men då ingick bilresan till Södertälje och lämningar till både Radio Stockholm och Radio Gävleborg.

– Det är lite andra tider nu, mycket har hänt, säger Ola Wenström och skrattar.

Han tog steget till Radiosporten, värvades sedan till TV4 för att 2008 kliva in och bli en av Viasat-kanalernas mest profilerade programledare.

– Jag blev värvad och fick ett mycket stort förtroende. Det var en stor och svår roll att axla som programledare. Manfred Aronsson, som låg bakom Viasats alla sportkanaler, trodde på mig.

Han jämför flytten från TV4 som en stor övergång i fotboll.

– Cheferna Manfred Aronsson och Hans-Holger Albrecht pekade på mig och gav mig nummer tio-rollen på planen.

Hur var det?

– Ärofyllt, smickrande. Det var en sann nybyggaranda. Vi skulle bygga världens bästa sportsändningar och jag skulle få spela huvudrollen.

Det blev en stor övergång, inte minst ekonomiskt?

– Jag lockades av att få göra något nytt. Och visst fick jag bra betalt. Det fick jag. Det var ett klart bättre kontrakt än den lön som jag hade på TV4. Men jag flyttade inte för pengarna. Jag hade egentligen allt på TV4. Men när chansen kom ville jag prova något annat.

323 raka Champions League-sändningar

Nu är programledaren inne på sin tolfte säsong på Viasats kanaler. Han har gjort 323 raka sändningar i Champions League.

– Med och utan febertoppar. Det har varit en fantastisk resa och nu fortsätter den.

För några veckor sedan fick han kliva ut på Cirkus scen och ta emot det ärofyllda Kristallenpriset för årets sportproduktion.

– Vi hade jobbat ihop till en seger. Det är en fantastisk redaktion och ett hårt lagarbete som gjorde att vi vann, säger Ola Wenström. Det bubblade upp en massa efter 30 år som sportjournalist.

Det var mycket känslor under tacktalet.

– Det var glädjetårar. Jag har lagt ner så mycket personlig kraft på Champions League. Det var ett kvitto på allt arbete. Väldigt många är värda det här priset. Vi har en lång och stark kedja.

Det blev en minnesvärd kväll på Cirkus som slutade fram mot småtimmarna.

– Jag tappade Kristallen när jag kom hem. Jag är inte så van att handskas med priser. Det rann en del blod. Jag har fortfarande en blånagel på mitt långfinger.

Vägen mot toppen har varit lång och mödosam. 

– Det var många barnsjukdomar i början. Jag pratade mycket med min fru Lotta om hur vi skulle kunna bli bättre i studion. Lotta är inredare, men har jobbat i flera år på TV4 och följer alltid mina sändningar. Hon är min största och bästa kritiker.

– Vi kom fram till att vi skulle bjuda hem alla experter med respektive på middag. Det har blivit några fina kvällar med Lasse Lagerbäck, Erik Niva, Ola Andersson och andra experter hos oss. Det var en tradition under några år, säger Lotta Wenström.

Blev sändningarna bättre?

– Ja, det blev en mer familjär stämning i studion. Det gäller att vara sig själv utan att sätta sig för mycket i centrum. Det tycker jag vi har lyckats med. Det finns fortfarande saker som vi kan utveckla och det är lite av tjusningen med det här jobbet.

Lotta Wenström, 55, finns alltid vid Olas sida.

Så har det varit sedan 1990.

– Vi träffades i Alperna 1988, säger Lotta Wenström. 

– Jag var reseledare och vi båda hade tävlat i slalom. Ola var bussguide. Vi sågs några gånger, men han lyckades nästan alltid att åka till alla ställen utom till Chamonix där jag var.

Ola Wenström fyller i:

– Vi åkte slalom båda två. Lotta var bra i Norrbotten och jag en ren medelmåtta från Stockholm. 1990 skulle alla som jobbat som reseledare och pistguider ha en återträff på Café Opera.

Inget är sig likt sedan den kvällen.

– När jag lämnade festen sa jag till en kompis: ”Blir det något med Lotta så blir det på riktigt.” Och så det blev, säger Ola Wenström.

De blev ett par i augusti 1990. Året efter friade Ola.

Byggde drömhus i Skåne

I dag består familjen av fem medlemmar. Nina är 26 och bor i Stockholm med sin pojkvän. Cajsa är 24 och pluggar medie- och journalistik i New York.

Den femte medlemmen heter Syrran och är en labradoodle-valp.

– Vår tidigare hund Holly dog. Hon blev 14,5 år gammal. Det var så fruktansvärt. Det blev så tomt, säger Ola Wenström. 

– Vi kan inte leva utan hund. Så det blev en ”Syrra” och det är så härligt att ha henne hos oss. Hon föddes runt midsommar, vi fick henne från Österlen i Skåne i augusti.

Miljön för Syrran är perfekt.

Familjen Wenströms nybyggda hus, som Lotta Wenström har ritat, ligger i Viken utanför Höganäs i Skåne. Huset ligger bara några meter från havet och frihetskänslan är stor.

– Här kan Syrran springa runt när vi är ute. Det är en fantastisk miljö. säger Ola Wenström. 

– Vatten och grönska på samma gång. Vi kan ta ett dopp och spela golf. Det finns en bana strax intill vårt hus.

För några år sedan sålde Ola och Lotta en stor lägenhet i centrala Stockholm.

– Vi behöll en etta centralt och investerade resten av pengarna här, säger Ola och pekar på drömhuset de bott i drygt ett år. Det gick nästan jämnt upp ekonomiskt.

Varför Skåne?

– Vi har gjort verklighet av en 25 år gammal dröm. Vi har varit här i Viken sedan vår första bilsemester ihop i början av 1990-talet. Vi fick reda på att en tomt var till salu. Det var inte mycket att fundera över. Vi slog till direkt, säger Ola Wenström.

Nu pendlar paret mellan Stockholm och Viken.

– Vi har ganska snabbt flyttat fokus från att åka hit ibland till att åka härifrån när vi behöver. 

Ola är programledare på Viasats kanaler

Namn: Ola Wenström.

Ålder: 52.

Familj: Gift med Lotta, 55. Barnen Nina, 26 och Cajsa, 24.

Bor: Lägenhet i centrala Stockholm och hus i skånska Viken.

Yrke: Sportjournalist, programledare.

Karriär: Radio Stockholm, Radiosporten, TV4, Viasat.

Favoritlag: West Ham. ”Men mest håller jag mig neutral för att göra ett sånt bra jobb som möjligt”.

Lyssnar på: Engelsk sportradio, Keith Jarrett och Depeche Mode.

Övrigt: Fick utmärkelsen Årets Sportjournalist 2016. Vann tidigare i höst Kristallen för bästa sportproduktion med sin redaktion på Viasat.

Aktuell: Programledare på Viasats kanaler för Premier League och Champions League i fotboll, EM och VM i handboll.

Renoverar hus i Florida

Lotta Wenström är utbildad inredare och har haft affär i Bromma. Hon har drivit husprojektet i Viken.

Huset är på 190 kvadratmeter och har två våningar. Parets sovrum ligger på övervåningen. När man vaknar kan man se havet och norra Själland på den danska sidan.

– Men då får det inte vara dimma som i dag, säger Lotta Wenström.

Inget har lämnats åt slumpen. Lotta Wenström har specialdesignat huset så det ska passa familjens livsstil.

Ola Wenström skrev tidigare på ett nytt treårskontrakt med Viasats kanaler. Han och Lotta driver dessutom ett par egna bolag som innehåller allt från journalistik till inredning.

– Vi köpte ett ruckel i Jupiter i Florida för några år sedan. Ingen hade bott där på över tio år, det bodde en orm i huset. Vi inreder det nu och har det som ett av våra projekt. När det är klart ska vi sälja huset. Det är en del av vår affärsidé, säger Ola Wenström.

Paret har också köpt en restaurang i Viken.

– Det är ett bra exempel på hur jag vill jobba tillsammans med Lotta. Jag vill distansera mig från den stora mediebubbla som finns när jag är ledig. Vi gillar att göra gemensamma saker ihop. Jag, Lotta och våra barn. Att driva saker tillsammans.

Vad har ni för planer med restaurangen?

– Vi är i full gång med en massa saker. Folk som vi pratat med har sagt att vi behöver en kock, Men vi behöver ett tak först. En sak i taget. Det ska bli mat, bar, inredning och event. Vi hoppas kunna öppna nästa år, säger Ola Wenström.

Hur mycket kostar era projekt?

– Vi har valt att investera det vi tjänat i olika projekt i stället för att köpa aktier. Hus och inredning har vi bra koll på. Speciellt Lotta, säger Ola. Hon är expert.

Familjen Wenströms hus står klart. Familjen har flyttat in, man har hamnat i en utdragen tvist med företaget som byggt huset.

– Vi och byggföretaget har olika syn på vad som är gjort. Slutbesiktningen av huset visade också väldigt många fel, säger Ola Wenström.

Nu ska allt avgöras i Helsingborgs tingsrätt.

– Vi välkomnar den här processen. Vi tycker inte att jobbet har utförts på ett professionellt och korrekt sätt. Häromdagen fick vi lägga om golvet på vår undervåning, säger Ola Wenström.

Hur ser du på din framtid?

– Jag har ett avtal med Nent Group eller Viasat som vi säger. Jag jobbar hårt, sedan vill jag åka till Viken och dra ur tv-sladden. Det blir en sorts av och på-knapp från mediebruset som finns 2019.

Han har valt att leva ett tillbakadraget liv när han inte sitter i direktsänd tv.

– Det är medvetet. Jag säger nej till många offentliga förfrågningar som jag får. Jag jobbar i en bransch som bara vill ha mer och mer. Jag tycker det är viktigt att vårda mitt varumärke och slå vakt om en journalistisk integritet. Tyvärr är det många som väljer influencerspåret i stället.

Ola Wenström har tackat nej till många underhållningsprogram.

– Det är allt från ”Let's Dance” och ”Kändishoppet” till ”Fångarna på fortet”. Jag vill inte vara med där.

Varför?

– Jag tycker att det handlar om trovärdighet. Jag har jobbat hårt och byggt det under 30 år nu. Det är en slags pondus. Jag vill hellre vara mer erkänd än känd. I grunden handlar det lika mycket om att behålla trovärdigheten i rutan som att värna om det som vi vill hålla privat. För hur viktig en match än kan vara är ändå det Lotta och jag har långt mycket viktigare, säger Ola Wenström.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.