Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wassberg: "Hade lika gärna kunnat vara jag"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Christian Örnberg

Thomas Wassberg ger sig in i vargdebatten.

Skidlegendaren menar att vargstammarna måste kontrolleras för fårböndernas skull och att de som tycker annorlunda är dåligt insatta.

– De vet inte hur det är att leva med det här, säger Wassberg till SportExpressen.se.

I dag inleds en vida omskriven rättegång i Mora tingsrätt. Fem män från Härjedalen står åtalade, misstänkta för vargjakt i Tandsjöreviret.

Vargfrågan har varit hett omdiskuterad i Sverige i flera år. Vanligtvis brukar miljöaktivister yrka på att den utrotningshotade arten ska skyddas, medan andra vill att stammarna ska skjutas av för att säkra fårnäringen.

"Bara en tidsfråga innan de tar ett barn"

Thomas Wassberg, OS-mästare och en av Sveriges största idrottare genom tiderna, går i dagens Östersundsposten ut och sällar sig till den andra skaran. Han är rasande över de fem männen åtalas.

– Det hade lika gärna kunnat vara jag som hade åkt dit om jag hade vistats i skog och mark och det hade kommit poliser som hade fått för sig att de ville sätta dit mig. Man kanske är i skogen för att jaga fågel och har med sig ammunition i självförsvar om det kommer en björn. Ska man sättas i förvar då?, säger Wassberg till Östersundsposten.

– Vargen är ett problem på landsbygden. Det är bara en tidsfråga innan de kommer och tar ett barn söderut. Så illa är det.

"Stammen växer okontrollerat"

När SportExpressen.se ringer upp Wassberg står det snabbt klart att 58-åringen hyser väldigt starka känslor i frågan. Han tycker att staten måste ta sitt ansvar för landets vargar, som i dagsläget uppgår i ungefär 350-400 djur.

– För mig kvittar det om det finns någon varg eller inte, för det behöver det inte finnas. Men det måste bli en ordning på det hela. Som det är nu växer vargstammen okontrollerat på ställena där det finns mycket. Och det går inte ihop med levnadssättet som man har på landsbygden, och det går inte ihop med Miljöpartiets politik. De vill ha närodlat och ekologiskt, och ska man ha varg ute så kan man inte ha får ute på ett naturligt sätt, säger Wassberg.

Men tycker du då att man helt sonika ska skjuta alla vargar? 

– Jag föreslår en medelväg. Låt oss säga att det får finnas ett antal vargar i Sverige och så sprider vi ut dem över hela landet, så att det inte blir koncentrerat till vissa områden. Visserligen kan vargar inte finnas på alla ställen, samerna har ju rätt att sköta sin renskötsel, så uppe hos dem kan det inte finnas några. Men det finns ingen kontroll på det här. Man måste kunna plocka bort så att man kan hålla nere stammen lite.

"Har drabbat många bekanta"

Har du blivit personligen drabbad av vargen? 

– Nä, men det har drabbat många bekanta till mig. Det är så mycket krångel med det hela. Och de som vill ha kvar vargen får använda hur stora resurser som helst för att skydda vargen. Och då är frågan: är det ekonomiskt rätt i Sverige i dag?

Wassberg menar att vargens försvarare är dåligt insatta.

– De har ett ideologiskt tänkande, att alla vargar kan vara kvar. Men de vet inte hur det är i själva verket. De vet inte hur det är att leva med det, säger han.