Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Waldners reaktion: ”Är faktiskt läskigt”

Truls Möregårdh.
Foto: ITARU CHIBA/AFLO/SHUTTERSTOCK / ITARU CHIBA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Jan-Ove Waldner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/MAJO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Bordtennis-Sverige bänkar sig för att se det 19-åriga stjärnskottet Truls Möregårdhs VM-final.

Vad Jan-Ove Waldner ser?

– Det är faktiskt lite läskigt. Det känns konstigt att se honom spela, säger han till SportExpressen i en stor intervju inför finalen.

För första gången på 24 år har svenska spelare tagit sig till final i både singel och dubbel i samma världsmästerskap.

Den blågula finalfesten inleds med Mattias Falcks och Kristian Karlssons dubbelfinal strax innan nio på kvällen och kulminerar vid tvåtiden då Truls Möregårdh ställs mot världsettan Fan Zhedong.

Den blott 19 år gamle smålänningen, rankad 77:a i världen, har alltså skrällt sig hela vägen till VM-final mot världsettan, via semifinalseger mot tyske giganten Timo Boll.

Bordtennisikonen Jan-Ove Waldner bara skrattar.

– Det är helt fantastiskt. Det är som att Truls har hittat ytterligare en nivå under de senaste matcherna, en nivå som jag inte har sett tidigare, säger han.

Waldner fortsätter:

– Han visar upp en enorm balans och har inga nerver överhuvudtaget. Och beslutsfattandet.. han fattar rätt beslut nästan hela tiden. Det ser otroligt bra ut.

Waldner om likheterna: ”Lite läskigt”

Waldner spelade själv mot Timo Boll många gånger under sin långa karriär. Bland annat i OS-kvarten i Aten, där det blev 4-1 i set till J-O.

Det är 17 år sen. 

Att se samme Boll möta en svensk 19-åring i en VM-semifinal efter så många år var surrealistiskt för Waldner.

– Ja, det kändes konstigt. Och det märkligaste var att Truls match mot Boll påminde väldigt mycket om min match mot honom i OS 2004. Det är lite läskigt, säger han.

På vilket sätt är det läskigt?

– Likheterna mellan oss, svarar J-O snabbt.

Han utvecklar:

– Det kan se lite konstigt ut när han spelar, med ganska mycket backhand och så. Men det blir ju bra. Han gör några sjuka bollar och kommer insprängande med sin backhand och det var ju lite så jag spelade också. Sen håller han på och mixtrar mycket med servarna, det gjorde jag också. 

Waldner skrattar till.

– Han kan göra otroliga bollar, så där blir det ju lite lika.

Ger Möregårdh minimala chanser

Enligt 56-åringen har det unga stjärnskottet hämtat mycket inspiration hos honom. De har haft kontakt under VM, dels direkt, dels via tränaren Stellan Bengtsson.

– Han har ju kollat enormt mycket på mina matcher i efterhand, vad jag förstått. Många hundra timmar. Det är väldigt kul för han är den spelare som är närmast mig i spelstil, han påminner mycket om mig.

Under turneringen har Möregårdh visat upp ett stort lugn i alla matcher. Inte ens när han låg under med 0-3 i set mot Lim Jonghoon rörde han en min.

Sen stod han där som segrare med 4-3.

Det är lätt att glömma att han faktiskt bara är 19 år gammal och Jan-Ove Waldner ger inte Möregårdh speciellt stora chanser att skrälla ytterligare en gång i Houston.

– Nej, jag ger honom mellan fem och tio procent chans. Man får inte glömma att vi har haft två spelare i världen som varit totalt överlägsna i fyra-fem år och det är Ma Long och Fan Zhedong. De har vunnit alla stora turneringar under den perioden.

– Det här är ett riktigt, riktigt test. Jag vet inte hur Truls ska komma igenom honom, men får han en bra start.. du märkte i dubbeln hur spända kineserna blev. Det här är faktiskt ett dåligt VM för Kina, säger han och skrattar.

Sen säger han:

– Visst, de är i final i damdubbel, men fyra i damsingel. Ingen i dubbelfinal på herrsidan och en i singelfinalen. Det här är deras sämsta VM på hur många år som helst. Så om Truls slår Fan Zhedong, ja då är det fan en katastrof för Kina. Så är det. Så överlägsna är de. 

Vill se Möregårdh vinna Bragdguldet

Vad en svensk seger skulle innebära internationellt?

– Jag tror att Ma Long kommer få börja spela igen, oavsett om Fan Zhedong vinner eller inte. Han vilar den här turneringen. Men han kommer förmodligen få spela i två-tre år till, för de (Kina) märker att de som är bakom inte räcker till. Man såg det i dubbeln, de fixar det inte mentalt.

– Man märker att det plötsligt blivit ett glapp i det kinesiska laget. Förut stängde de VM i både singel och dubbel, nu är det annorlunda. Men det är jättebra för pingisen att andra länder kommer fram.

Avslutningsvis: hur stor är Truls Möregårdhs insats i bordtennis-VM 2021? Är det Bragdguldsnivå?

– Kolla historiskt. Det är inte så många finaler vi har varit i. Truls är rankad 77:a  i världen och är i VM-final.. det är helt enormt. Bragdguldet? Det är så jäkla mycket som händer i Sverige.. jag vet inte. Vinner han så är det väl klart va? Det måste det vara.

Jan-Ove Waldner avslutar:

– Vad som än händer så har Truls något alldeles extra, han är en mycket speciell spelare som är otroligt häftig att se. Han har något som andra inte har, helt enkelt.

Waldner om OS-tiden

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.