Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wagner: Har inte sett min kropp se ut så här

Foto: Joel Marklund

Veronica Wagner gör succé som expertkommentator.

Men 25-åringen från Stockholm har knappast gett upp hoppet om en fortsatt elitkarriär.

- Jag tycker det vore ganska skönt att bryta den här normen om att gymnaster blir för gamla, säger hon till SportExpressen.se.

Veronica Wagner har varit borta från rampljuset det senaste året. I alla fall som aktiv atlet.

I stället är det nya rollen som expertkommentator i SVT som gett rubriker.

Men 25-åriga Wagner har knappast gett upp elitkarriären - även om en mystisk axelskada hämmat henne de senaste åren.

Under det senaste året har axeln sakta blivit bättre - samtidigt som Wagner fullbordat sitt första år på sjukgymnastutbildningen i Stockholm.

- Jag lät axeln, som jag aldrig har vilat, vila ordentligt för att se om det skulle ge effekt eller om man måste göra något kliniskt. Läkarna hittar ju aldrig någonting på mig. Jag har tagit två kortisonsprutor, de tog ultraljud och jag vet inte hur många MR - och det finns inget ordentligt fel, förutom att jag blir inflammerad till och från. Man vet inte varför, säger hon.

"Jäkligt tufft alltså"

När SportExpressen.se pratar med Wagner har hon just fått beskedet att hon klarat terminens sista kurs. En tredjedel av utbildningen är avklarad.

- Det är jäkligt tufft alltså, vi går ju till fem, sen skulle jag egentligen behöva plugga efteråt också. Det är ju inte så att man kan allt bara för att man suttit på föreläsningar hela dagen, säger hon.

Nu är det hårdträning som gäller.

- Jag har precis nyligen börjat gå på händer, man kan bli så lycklig över det tydligen. Jag slutade skolan i fredags och har precis börjat träna ordentligt. Under året tränade jag till och från, men mer för att hålla mig i form.

Hur är axeln nu?

- Just nu är den bra. Jag kan inte ens påstå att jag tänker försöka köra barr just nu, det vore roligt om jag kan det men jag räknar inte med att kunna göra det på ett tag. De sa till mig att de kan operera - men vet de inte vad de ska göra vet jag inte om jag vill slå ut ett halvår bara för de varit inne och gjort något.

Hoppas på världscupen

Wagner är inställd på att försöka ta sig tillbaka till världstoppen så fort som möjligt. Helst redan till efter sommaren.

- Jag hoppas att kunna tävla lite världscuper i höst, det hade varit roligt. Det är målet, men sen vet man ju inte hur kroppen svarar, säger hon och berättar om hur hennes kropp snabbt ändrats i takt med den minskade träningsdosen:

- Jag märker det, det går snabbt om man säger så. Jag har tappat lite benmuskler, så man bara "Waah, vad händer?". Jag har liksom inte sett min kropp se ut så här.

Vill bryta åldersnormen

Veronica Wagner fyller 26 i juli. Ingen ålder för en kommande sjukgymnast - men traditionellt sett en hög ålder för en gymnast, med sikte på världscupen.

- Jag tycker det vore ganska skönt att bryta den här normen om att gymnaster blir för gamla. Jag har en tjej som jag tränar med, som är från Argentina och har varit i Sverige ett år. Hon har den bästa fysiska kroppen jag någonsin har sett. Hon är ett år yngre än mig, alltså 25, men hon utvecklas mer än någonsin.

- Det vore kul om de underifrån kunde få se att man inte behöver sluta när man är 18, säger Wagner.

Om tre år är det OS. Är det omöjligt?

- Det är inte omöjligt. Kanske rent ekonomiskt, men inte fysiskt. Jag har självklart tittat på vilka jag har att slåss mot i Sverige. Som lag har vi bra chans att kvala in och jag har inte så dåliga chanser om jag kan vara i den formen jag varit.

- Det känns ibland surt att man måste börja ett normalt liv när fysiken finns, så att säga. Det har jag känt länge och det suger. Därför kanske jag vill göra allting.

Vill kommentera hela livet

Vid den senaste olympiaden, i London 2012, var Veronica Wagner på plats. Men inte som tävlande - utan som uppskattad expertkommentator på SVT.

En roll hon skulle vilja fortsätta med.

- Det var faktiskt jättekul. Förhoppningsvis sänder de något när jag inte tävlar, då kommenterar jag jättegärna. Men annars får det ju vänta. Kommentera kan jag göra hela livet, till jag är 60.

Var det som du förväntade?

- Det var lika roligt som jag trodde, men det var mycket svårare än jag tänkt. Man får gehör från folk och de dömer ganska mycket faktiskt.

Det var under EM i våras som Wagner visade hela känsloregistret. När Jonna Adlerteg, 17, tog Sveriges första EM-medalj i gymnastik på 50 år, ja, då brast det för Wagner - som både grät och utbrast: "Jag älskar dig Jonna Adlerteg!".

- Det blir ju så. Jag har själv jobbat så länge för samma sak. Men jag kände att jag gjorde ett betydligt bättre jobb under OS än EM. Då blev jag inkastad, kom direkt från skolan och hade inte förberett mig. Då var jag verkligen mycket mer en kompis till de två som tävlade.

- Jag tror jobbet är enklare om man har slutat och är borta fem år. Å andra sidan verkar det i bland som det är vad folk vill ha, någon som är involverade.

"Tänkt kötta på en del"

Skolterminen är avklarad, axlarna någorlunda hela och nu väntar sommarlov för Veronica Wagner.

Eller?

- Ja, mmm, om man vill kalla två tunga pass om dagen för traditionellt sommarlov, så javisst. Jag har faktiskt tänkt att både sommarjobba och träna. Vi får väl se hur den kombinationen går.

Vad ska du sommarjobba med?

- Jag ska träna atleter förstås, haha. Självklart kommer jag vara ledig nånting, men jag hade faktiskt tänkt kötta på en del. Ta i kapp.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.