Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: MARCO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ALESSANDRO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ALESSANDRO TROVATI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅNFoto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
 Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Vonns kritik under tävlingen i Sverige

Publicerad

ÅRE. Lindsey Vonn fick en tuff start på världscupsveckan i Åre. 

Under tisdagens störtloppsträning kom hon fel i ett par sektioner och var kritisk efteråt. 

– Jag blev lite frustrerad och chockad, jag fick inte den information jag hade behövt för att åka rätt linje, säger Vonn.

Efter OS-bronset i störtlopp tog Lindsey Vonn en välbehövlig paus för att ladda batterierna inför världscupsfinalen i Åre. Hon var hemma i en och en halv vecka och fokuserade på rehabilitering efter en lång säsong. 

– Det var skönt att få ett litet brejk och komma tillbaka till gymmet lite. Kroppen mår bättre nu än för några veckor sedan. Mitt knä är alltid ett problem, men jag försöker hantera det så bra jag kan, säger Lindsey Vonn.

Den alpina fartdrottningen står i ett vintrigt Åre. Hon har precis genomfört veckans första störtloppsträning och fick med sig den femte bästa tiden inför onsdagens världscupsfinal. 

Jagar totalsegern

Och tiden var bra sett till förutsättningarna. Lindsey Vonn startade först av alla på träningen och kom fel på ett par av hoppen. Efteråt var hon kritisk till delar av banan och bristen på information inför sitt åk. 

– Det var svårt att gå ut som etta, några hopp var mer annorlunda än vad jag hade trott och jag fick inte den information jag hade behövt för att åka rätt linje. Jag blev lite frustrerad och chockad, men nu när jag har åkt så vet jag var problemen är och vad jag ska göra åt det så att jag förhoppningsvis kan förbättra mig. 

Lindsey Vonn jagar världscupsledaren och den olympiska guldmedaljören Sofia Goggia som slutade nia på tisdagens träning. Vinner Lindsey Vonn onsdagens störtlopp, samtidigt som italienskan slutar som bäst trea vinner Vonn den totala världscupen i störtlopp. 

– Det vore fantastiskt, för alla gånger man kan vinna den är väldigt speciellt och efter alla mina skador hade det varit kul att få en ny titel. Men det beror mycket på Sofias prestation så vi får se hur det går, säger Vonn som har vunnit störtloppscupen sju gånger. 

Stenmarks rekord lockar

33 år gammal vann Lindsey Vonn nyligen brons i sitt sista olympiska spel. Hon har flaggat för att karriären är på väg att ta slut, men kommer att köra minst en säsong till. 

Målsättningen är att passera Ingemar Stenmarks rekord i antal världscupsegrar för att kunna titulera sig världens främsta alpina skidåkare. 

Vonn är redan världens bästa kvinna med sina 81 världscupssegrar, men det är inte tillräckligt för henne. Hon vill passera Stenmarks 86 segrar innan karriären tar slut. 

– En av huvudanledningarna till att jag försöker slå Ingemars rekord är för att få den titeln, att vara världens bästa. Det är konstigt för jag är givetvis glad över att vara den bästa kvinnan men det är skillnad när du kan säga att du är den största.

Vill besegra männen

Lindsey Vonn står i den mixade zonen i Åre. Nästa år avgörs VM i samma backe som hon precis har tagit sig nedför. Men det är inte medaljerna som i första hand motiverar henne. I stället är det kampen mot Stenmark och möjligheten att få bevisa sig mot de manliga åkarna. Vonn vill skjuta fram de kvinnliga åkarnas position ytterligare för att öka statusen inom sporten. 

Förra året skapade Vonn en het debatt i den alpina världen när hon gick ut och meddelade att hon ville tävla mot männen på världscupen. 

Hon lämnade in ett önskemål till det internationella skidförbundet, Fis, som väntas ta ett beslut i frågan i vår. 

Lindsey Vonn har tidigare varit självsäker när frågan har kommit på tal, men är nu något mer ödmjuk inför sina eventuella chanser i en sådan tävling. 

– Som min kropp är nu så tror jag inte att jag har så bra chans som jag tidigare haft sett till att vara konkurrenskraftig, men jag tycker fortfarande jag har en bra chans. Men vi får vänta och se vad Fis säger i maj. Och om det inte går igenom får jag försöka på något annat sätt, och försöka få fler kvinnor involverade i frågan, säger Vonn som på onsdagen kan ta sin 82:a världscupsseger för att nästa säsong passera Stenmarks rekord.  

– Jag hoppas verkligen att jag kan få den titeln, jag ska jobba så hårt jag kan för att nå de vinsterna. 

 

LÄS MER: Ryska utspelet i dopingdebatten: ”Inte ensam”

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag