Henrik von Eckermann. Foto: Pontus Lundahl/Tt
Henrik von Eckermann. Foto: Pontus Lundahl/Tt

von Eckermann kan missa OS i Brasilien

Publicerad

Qatars millitär stoppade Henrik von Eckermann från att registrera hästen Cantinero till OS.

Nu har den saudiarabiska hästhandlaren Kamal Abdullah Bahamdan lagt beslag på svenskens reservhäst Sansibar – och börjat tävla med stoet.

Får von Eckermann inte tillbaka hästen är risken stor att han missar OS.

Precis innan OS-hästarnas transferfönster stängdes i mitten av januari fick Henrik von Eckermann ett tungt besked. Hästen Cantinero, som hoppryttaren red under fjolårets EM, fick ingen svensk stämpel i sitt pass.

Huvudägaren Qatar Armed Forces, som tidigare hade lovat att Henrik von Eckermann skulle få rida Cantinero på OS, stoppade affären i sista stund.

Då kom oväntad hjälp från den saudiarabiske hästhandlaren och ryttaren Kamal Abdullah Bahamdan.

En halvtimme innan OS-hästarnas transferfönster stängde gick Bahamdan med på att svenskregistrera stoet Sansibar, som redan stod i von Eckermanns stall.

– När det inte fanns någon annan möjlighet för mig gick han med på det, det var en schyst grej att göra av honom, säger von Eckermann.

Det svenska hopplandslagets ankare andades ut och började lägga upp en plan inför OS.

"Det har alltid varit hans häst"

Nu står det dock klart att 34-åringen från Nyköping kan missa sommarens olympiska spel.

Bahamdan har nu tagit tillbaka Sansibar till sitt stall, då hans förstahäst är skadad.

– Det är mycket frågetecken. Men det är hans häst och har alltid varit hans häst. Det är meningen att jag ska få tillbaka den någon gång, men för tillfället tävlar han henne, säger von Eckermann.

Det finns inget avtal eller garantier för att Henrik von Eckermann ska få rida OS i Rio.

– Han behöver en häst själv och har köpt den hästen. Så han får göra vad han vill. Och efter allt som har hänt den sista tiden så räknar jag inte med någonting, då blir jag bara besviken, säger von Eckermann.

Skulle 34-åringen inte få tillbaka Sansibar finns två möjliga OS-hästar kvar, Gotha och Yajamila.

Men förbundskaptenen Sylve Söderstrand tror inte på dem i nuläget.

– Han har ingen annat OS-alternativ än Sansibar i nuläget, säger Söderstrand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag