Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VM-medaljör opererad – efter misshandeln

Henique, längst till vänster, efter VM-bronset 2011. Foto: Maja Suslin / Scanpix
Foto: Philipp Brem

VM-bronsmedaljören Melanie Henique blev utsatt för en homofobisk attack i Amiens i norra Frankrike.

Hon förolämpades och blev slagen till den grad att näsan bröts och operation krävdes.

– En av killarna slog till mig. Allt gick så fort och jag var så chockad att jag inte förstod vad som hände, säger Henique till tidningen Le Monde.

Therese Alshammar tog silver på 50 meter fjäril vid sim-VM i Shanghai 2011.

Då blev fransyskan Melanie Henique trea och knep bronset.

Nu har den 22-åriga simmerskan utsatts för ett brutalt överfall.

"Kände att något var fel"

I slutet av juni var hon och två vänner ute på en restaurang i Amiens i norra Frankrike. När de skulle lämna restaurangen dök fyra killar upp, frågade om cigaretter men hade egentligen en annan agenda.

– Jag kände nästan direkt att något var fel. När vi försökte ta oss därifrån så började de förolämpa oss och allt gick fort, säger Melanie Henique till tidningen Le Monde.

En av killarna blockerade vägen och en annan slog till simmerskan Henique så att hon bröt näsan.

– Jag var så förvånad. Jag förstod inte vad som hade hänt förrän jag såg mina kompisar på marken, säger Henique, som efter attacken uppsökte akuten för operation.

"En form av rasism"

Anledningen till att fransyskan nu går ut offentligt och berättar om överfallet är för att hjälpa andra som kanske inte vågar berätta.

– Det här är en allvarig handling och homofobi är oacceptabelt. Det måste bestraffas. Jag är den jag vill vara och det är mitt privatliv, säger hon och fortsätter:

– Jag är väl medveten om det homofobiska klimatet som finns i Frankrike i dag, tyvärr. Det är en form av rasism som är lika outhärdlig som all annan diskriminering och måste fördömas.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!